Olifantentandpasta: nieuw wereldrecord van bizar scheikundig experiment

In een nieuwe video is te zien hoe Netflix-presentator Nick Uhas 200 kubieke meter olifantentandpasta maakt. Een wereldrecord!

Olifantentandpasta is een van de bekendste scheikundige experimenten en ook thuis te creëren. Doe waterstofperoxide in een erlenmeyer en giet een klein beetje wasmiddel erbij. Daarna voeg je een katalysator toe, zoals kaliumjodide of gist. Er vindt een reeks reacties plaats tussen de waterstofperioxide en de katalysator. Zo breekt de katalystor de waterstofperoxide af in zuurstof en water. De zeep mengt zich met de zuurstof en het water, waardoor er dus een gigantische mousse ontstaat.

Dit kan extreme vormen aannemen. In een nieuwe video deelt Nick Uhas (bekend van de Netflix-serie Blown Away) de details van een nieuw experiment. Hij en zijn team maakten 200 kubieke meter olifantentandpasta. In de video legt hij uit dat hij daarvoor 625 liter H202 (35% waterstofperoxide) gebruikte. Dat is 245 liter meer dan de laatste wereldrecordpoging van Science Bob. Als katalystor werd kaliumjodide ingezet. “De reactie van kaliumjodide is heftiger dan gist”, vertelt Nick.

Natuurlijk is er een fraaie video gemaakt van dit experiment. Skip naar 9 minuten om het daadwerkelijke experiment te zien. In korte tijd is de volledige omgeving bedekt onder een dikke schuimlaag.

Het is de vraag hoe lang dit wereldrecord in handen blijft van Nick Uhas. Science Bob zal in 2020 ongetwijfeld een nieuwe poging gaan doen.

Bronmateriaal

"(NEW) World Record Elephant Toothpaste w/ David Dobrik" - YouTube

Afbeelding bovenaan dit artikel: Nick Uhas - YouTube

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd