Olifanten horen onweersbui op 250 kilometer afstand

Olifanten zijn een soort supermeteorologen. Deze dieren weten waar het regent, zelfs wanneer dit op een afstand van 250 kilometer is. Dit verklaart waarom olifantenkuddes hun route regelmatig aanpassen.

Wetenschappers volgden veertien Namibische olifanten van 2002 tot 2006. Zij werden uitgerust met een GPS-apparaat, waardoor onderzoekers precies wisten waar de dieren naartoe liepen.

In Namibië is het meestal warm en droog, behalve in de maanden januari, februari en maart. Dan is het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen bleek de koers van de olifanten heel grillig te zijn. Volgens de onderzoekers ‘voelen’ olifanten onweersbuien, zelfs op honderden kilometers afstand.

Scherp gehoor
Hoe komt dit? Olifanten kunnen enorm goed horen. Zij horen dus geluiden die wij niet horen. Onweersbuien produceren geluiden met een lage frequentie, zoals het tikken van de regendruppels op de aarde of de klap van een bliksemschicht. De wetenschappers weten niet naar welk element olifanten exact luisteren, maar ze horen wel iets.

Bescherming tegen stropers
“Olifanten hebben na een droog seizoen regen nodig”, legt onderzoeker Oliver Frauenfeld van Texas A&M uit. “Door naar de regen toe te lopen, zijn ze eerder bij het water. Als er buien zijn, kunnen we voorspellen in welke richting olifanten gaan lopen en op die manier kunnen ze beschermd worden tegen stropers.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd