Olieramp tast psyche aan

De psychologische effecten van de ramp in de Golf van Mexico kunnen wel eens net zo verwoestend zijn als de fysieke gevolgen. Dat beweren deskundigen. Ze bogen zich over de effecten van de ramp op lange termijn en kunnen niet om de menselijke psyche heen.

“Er is veel sociale onrust,” concludeert professor Lawrence Palinkas. “Dat is wat technologische rampen met zich meebrengen.” Psychiater Howard Osofsky is het met hem eens. “We hebben aanwijzingen dat mensen meer drinken. Ook zien we dat er meer huiselijk geweld voorkomt.”

Depressie
Professor Palinkas bestudeerde na de Exxon Valdez-ramp in 1989 600 huishoudens en hun situatie. Het leven van de gezinnen bleek op zijn kop te staan. Blootstelling aan de olie – op wat voor manier dan ook – zorgde voor grote psychische problemen. “Depressie, angst, conflicten in gemeenschappen en veranderingen in het gedrag van de kinderen,” somt Palinkas op.

Onrust
Veel mensen die nabij de Golf van Mexico leven, visten of werkten op de boorplatforms. Door de ramp zijn ze hun werk kwijtgeraakt. Bovendien is hun leefgebied zowel in economisch, cultureel en sociaal opzicht radicaal veranderd. En dat heeft grote invloed op de psyche, zo concludeert Palinkas. Zelfs het geld dat de bewoners hebben verdiend door de kust schoon te maken, zorgt voor onrust.

Voorgaande olierampen zijn nooit zo goed bestudeerd, maar die fout willen de Amerikanen niet maken. Meer dan 10.000 mensen die nu aan de olie worden blootgesteld, zullen nog jaren bestudeerd worden. Ook wordt de gezondheid van de mensen die rondom de Golf van Mexico wonen nauwlettend in de gaten gehouden. Zo moet blijken of er een verband is tussen eventuele chemicaliën die de mensen hebben ingeademd en een mogelijke stijging van het aantal gevallen van kanker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd