Olieramp Golf: zeker de grootste allertijden

Het lek werd deze week gedicht, maar de grote vraag blijft: hoeveel olie lekte er in totaal weg? Maandenlang brachten wetenschappers ons middels schattingen op de hoogte, maar nu hebben onafhankelijke onderzoekers de kwestie en de eerdere cijfers bestudeerd. Uit hun conclusie blijkt dat de olieramp absoluut de grootste allertijden is.

De onderzoekers berekenden de hoeveelheid gelekte olie door de videobeelden van het lek te bestuderen. Ze konden aan de hand van de video het volume van de ontsnapte pluim berekenen en zo achterhalen hoeveel olie er ongeveer is ontsnapt. Ze concluderen dat er tot 15 juli – toen werd de eerste effectieve kap geplaatst – dagelijks 56.000 tot 68.000 vaten olie weglekte. Dat betekent dat er in totaal 4.4 miljoen vaten olie verloren zijn gegaan.

Deze schattingen komen in de buurt van de cijfers die eerdere onderzoeken opleverden (4.1 miljoen vaten) en bevestigen dat de olieramp groter is dan de ramp met de olietanker van Exxon Valdez (1989). “Wij wilden een onafhankelijke schatting doen, omdat mensen het gevoel hadden dat de getallen die voor handen waren niet per se accuraat waren,” vertelt onderzoeker Timothy Crone.

Naar verwachting zullen nog meer onderzoeken van andere groepen wetenschappers volgen. Door verschillende methodes en visies te combineren, komt er uiteindelijk wellicht een min of meer exacte schatting van hoeveel olie er ontsnapte.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd