Olieramp dreigt boven Nieuw-Zeelands rif

Voor de kust van Nieuw-Zeeland is een containerschip op een rif gevaren. Er lekt flink wat olie in zee en dat kan nog veel meer worden…

Het schip Rena met aan boord zo’n 1700 ton zware olie zit nog steeds vast op het Astrolabe-rif. Niet de brandstoftanks, maar beschadigde pijpleidingen zouden de oorzaak zijn van de flinke olievlek.

Vijf kilometer
De olie is inmiddels zelfs al op vijf kilometer afstand van containerschip Rena teruggevonden. De eerste dode en met olie besmeurde vogels zijn al ontdekt. Volgens minister Steven Joyce is de situatie ernstiger dan gedacht. De olievlek wordt rap groter. Hoeveel olie er al uit het schip is gelopen, is onduidelijk.

WIST U DAT…

…een schip vorig jaar nog op het Great Barrier Reef stuitte en daar een enorm litteken achterliet?

Rif
De Nieuw-Zeelandse autoriteiten doen hun best om de schade te beperken. Maar dat is lastig gebleken. Ze hebben geprobeerd om de olievlek met behulp van chemicaliën op te breken, maar dat werkte niet. Experts maken zich inmiddels grote zorgen over het rif waar Rena zich bovenop bevindt. In het rif wonen vele diersoorten. Hoe zij eraan toe zijn, is onbekend.

En de zorgen worden alleen maar groter. Volgens de laatste berichten kan het containerschip wel eens in tweeën breken en dan lijkt de olie helemaal niet meer te stoppen. Minister Nick Smith heeft inmiddels aangegeven dat deze ramp wel eens uit kan groeien tot de grootste uit de recente geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Bronmateriaal

"Container ship stranded off New Zealand leaking oil" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Igor Golubenkov (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd