‘Olielek Rode Zee lekt nog steeds’

Het olielek in de Rode Zee is nog steeds niet gedicht. Dit beweren Egyptische milieuactivisten. De overheid van het Afrikaanse land meldde gisteren dat het lek grotendeels onder controle is. Probeert de overheid de milieuramp in de doofpot te stoppen?

“Vandaag ontving ik het nieuws dat het olielek weer open is”, zegt bioloog Ahmed el-Droubi van de Hurghada Environmental Protection & Conservation Association. “Sinds donderdag zat het lek dicht.”

Volgens oliebedrijven in Suez is het olielek veroorzaakt door een boorplatform in Jebel al-Zayt, ten noorden van Hurghada. Op dit moment heeft de olie 160 kilometer kust vervuild, waaronder de stranden van toeristische badplaatsen, waaronder Hurghada.

Zwijgen
Op dit moment lekt de olie al bijna een week in de Rode Zee. Salah Nasrawi, auteur van persbureau AP, vermoedt dat Egypte zwijgt om toeristen niet af te schrikken. Toerisme is een belangrijke inkomensbron voor het land. Op dit moment slaagt het land er aardig in, want op dit moment zijn er nog geen Nederlandse media – met uitzondering van Scientias.nl – die melding maken van de olieramp. En dat terwijl de ramp in de Golf van Mexico wel veel aandacht krijgt.

Schoonmaken
“Het meeste werk is het schoonmaken van het koraal en het eiland Tawila”, zegt Mahmoud Ismail van het milieucrisisteam. “De stranden worden over een paar dagen schoongemaakt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd