Olielek? Katoen ruimt het op

  Katoen
  Wetenschappers hebben een nieuwe manier ontdekt om olievlekken op te ruimen. Volgens hen is ruw katoen hier zeer geschikt voor. Daarnaast is het ook ecologisch verantwoord.

  Onderzoekers zijn hard op zoek naar goedkope, duurzame en biologisch afbreekbare manieren om olievlekken op te ruimen. Nu denken zij de ideale manier te hebben gevonden: ruw katoen. Voorheen werd er ook al gekeken naar materialen zoals gerst, kapok en wol. Maar bruikbare data bleef uit. De vezels bleken geen tot weinig olie op te nemen.

  Uit het onderzoek naar katoen blijkt dat een pond van het materiaal meer dan dertig pond ruwe olie kan opnemen. De katoenen vezels nemen olie op meerdere manieren op, zowel middels absorptie als middels adsorptie. De wetenschappers schrijven in hun rapport: “In tegenstelling tot synthetische absorberende materialen is katoen erg ecologisch verantwoord maar ook goedkoop.”

  Wetenschappers wereldwijd werken hard aan manieren om olie op te ruimen. Dit onder meer naar aanleiding van olierampen zoals onlangs in de Golf van Mexico. En zo af en toe levert dat net als dit onderzoek heel bruikbare materialen op. Zo ontwikkelden onderzoekers onlangs nog een onverzadigbare spons die afrekent met olie.

  Bronmateriaal

  "Cotton offers a new ecologically friendly way to clean up oil spills" - portal.acs.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Texas Tech University (cc via portal.acs.org).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd