Olielek BP blijft open tot eind augustus

  De olieramp in de Golf van Mexico is niet op korte termijn te stoppen. Het zal tot eind augustus duren voordat de dagelijkse oliestroom van duizenden tonnen per dag gestopt wordt. Een ramp voor het ecosysteem van de Golf van Mexico en voor de hele wereld.

  De komende dagen zal BP een nieuwe reddingspoging starten. Het olieconcern zaagt de stijgbuis van het olielek af en zet er zuigkracht op. De ontsnapte olie zal in een schip worden gepompt. Manager Bob Dudley van BP laat weten dat de olielekkage door de nieuwe reddingspoging op zijn hoogst vermindert.

  BP hoopt nu nieuwe gaten te boren, zodat de druk op de spuitende oliebron wordt verminderd. Het boren van deze gaten duurt enkele maanden, waardoor de vierde reddingspoging pas eind augustus gereed is. Overigens kan het orkaanseizoen in de Golf van Mexico roet in het eten gooien.

  “Dit is de ergste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis”, vindt Carol Browner, milieu-adviseur van president Barack Obama. “Nog nooit stroomde er zoveel olie ongecontroleerd in de Golf van Mexico.”

  Het lek is ontstaan toen een olieboorplatform op 20 april explodeerde. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Ondertussen is de Golf van Mexico vervuild met 68 tot 150 miljoen ruwe olie. Een deel is al opgepikt in de golfstroom. Afgelopen week leek het er nog even op dat het lek was gedicht dankzij operatie ‘Top Kill’, maar helaas faalde BP.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd