Olie in de moerassen van Louisiana

  De omvang van de olieramp in de Golf van Mexico wordt met de dag groter. Amerikanen melden dat de olie momenteel in de moerassen van Louisiana spoelt. Deze moerassen bevinden zich in de monding van de Mississippi, één van de grootste rivieren van de Verenigde Staten.

  Woensdag was de eerste dag dat olie de kust bereikte. Chocoladebruine smurrie kleurde het riet en het gras langs de Louisiaanse kust een stuk donkerder. Er kwamen niet direct meldingen binnen van overleden dieren of met olie besmeurde vogels, zoals na de ramp met de Exxon Valdez.

  Wetenschappers van de Amerikaanse overheid beweren dat een deel van de olie terecht is gekomen in de Golfstroom, een waterstroom in de richting van de Atlantische oceaan. De olie in de Golfstroom kan schade aanrichten aan koraalriffen en stranden vervuilen.

  De druk op BP wordt met de dag groter. Dit komt mede omdat BP niet erg transparant is geweest. Zo onderschatte het bedrijf in eerste instantie de olieramp, waardoor instanties en organisaties werkten met verkeerde cijfers. De Amerikaanse regering wil dat het bedrijf meer open is naar het publiek toe met informatie over het lek en de voortgang van de ramp.

  “Als we de omvang van deze ramp systematisch onderschatten, en we ontwikkelen een reactie op basis van deze onderschatting, dan falen we de volgende keer weer als we een ramp van deze magnitude hebben”, vertelt John Amos, president van SkyTruth, een bedrijf dat satellietfoto’s gebruikt om milieuproblemen te onderzoeken. “Het is belangrijk om goede cijfers te hebben.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd