“Olie dreigt Golf van Mexico te verlaten”

  Wetenschappers waarschuwen dat de olie in de Golf van Mexico snel richting een stroming beweegt die de olie in de Atlantische Oceaan en de archipel Florida Keys kan brengen. Als de olie in de stroming belandt, worden honderden kilometers extra kust en vele koraalriffen bedreigd.

  Ambtenaren lieten eerder weten dat de olie nog ver van de stroming verwijderd is. Twee wetenschappers beweren nu – onafhankelijk van elkaar – het tegenovergestelde. Ze bestudeerden satellietbeelden en de oceaanstroming en concluderen dat de olie heel snel in de stroming zal worden getrokken.

  Onvoorspelbaar
  BP werkt hard om de ramp in de hand te houden. Wanneer de olie in het noorden van de Golf van Mexico belandt en dan ten zuiden van de Florida Keys beweegt en vervolgens in de Atlantische Oceaan belandt, is dat vrijwel onmogelijk geworden. De oceaanstroming is namelijk krachtig en onvoorspelbaar.

  Florida
  Vooralsnog heeft de olie de stroming nog niet bereikt. Maar een deel van de olie cirkelt steeds meer rond de stroming. “Het lijkt dat de olie rond de draaikolk wordt gesleept, maar uiteindelijk zal deze met de stroming vermengd raken en zuidwaarts richting Florida gaan,” meent oceanograaf Nan Walker van de Louisiana State University.

  Rivier
  Chuanman Hu, oceanograaf aan de universiteit van Zuid-Florida onderschrijft dat. “Ik zie een grote oliepluim in die richting getrokken worden. Het lijkt wel een rivier.” Hu schat dat het nog zo’n twee weken zal duren voordat de olie via de stroming de Florida Keys zal bereiken.

  Verdund
  Niet iedereen is ervan overtuigd dat de olie via de stroming grote schade gaat aanrichten. De olie zou zodra deze in de stroom wordt meegevoerd al sterk zijn verdund. “Het zal waarschijnlijk geen grote impact hebben,” voorspelt Jane Lubchenco van de National Oceanic and Atmospheric Administration. “Het klinkt enger dan het is.”

  Eerder werd ook al onderzocht of de olie Europa zou kunnen bereiken. Toen dachten wetenschappers nog dat dat was uitgesloten. Maar zelfs als Walker en Hu gelijk hebben dan betekent dat nog niet dat Europa nu wel gevaar loopt; de afstand is groot en de olie raakt steeds meer verdund.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd