Ogen verraden zesjarige bankhanger

Bij zesjarige bankhangers is al te zien dat ze een groter risico lopen op hart- en vaatziekten: hun aderen achter in de ogen zijn vernauwd, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers ondervroegen de ouders van 1492 kinderen. De kinderen waren tussen de zes en zeven jaar. Er werd vooral gekeken hoeveel tijd de kinderen besteedden aan fysieke activiteiten en tv-kijken of computeren.

Onderzoek
Vervolgens namen de onderzoekers foto’s van de vaten achter in de ogen van de kinderen. Ook het BMI werd vastgelegd, net als de bloeddruk.

WIST U DAT…

Verband
Er bleek een sterk verband te zijn tussen de tijd die kinderen actief bezig waren en de aderen. Kinderen die een uur of meer per dag bewogen, hadden bredere aderen dan de kinderen die maar een half uur per dag of minder actief waren. En hoe meer tijd de kinderen voor de tv doorbrachten, hoe smaller de aderen waren. Ook hun bloeddruk was hoger.

“Het bewijst dat je de effecten van ongezonde gewoontes al in een vroeg stadium kunt zien,” stelt expert John Stevens. Gemiddeld brachten de kinderen 1,9 uur per dag achter de computer of voor de tv door. 36 minuten per dag werden actief doorgebracht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd