Ook de ogen van de chimpansee zijn soms groter dan zijn maag

chimpansee

Soms eten we veel meer dan we willen. Simpelweg omdat onze ogen groter zijn dan onze maag. Onze ogen laten ons geloven dat een portie voedsel kleiner is dan in werkelijkheid het geval is. Eén schrale troost: we zijn niet de enigen. Ook chimpansees hebben daar last van, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek.

Soms heeft te veel eten te maken met onoplettendheid. Wanneer u bijvoorbeeld televisie kijkt, kan het gebeuren dat de zak chips opeens leeg is. U heeft de zak gedachteloos leeg gegeten. In andere gevallen zijn onze ogen gewoon groter dan onze maag. We schatten in een bepaalde portie voedsel wel op te kunnen, maar dat blijkt lastig.

Inschatten
Het inschatten van zo’n portie voedsel hangt nauw samen met de wijze waarop het voedsel gepresenteerd wordt, zo bleek uit eerder onderzoek. Wanneer een plak cake op een groot bord ligt, lijkt deze kleiner dan wanneer diezelfde plak cake op een klein bordje pronkt. Het resultaat: van grote borden eten we meer (omdat het voedsel kleiner lijkt) dan van kleine borden.

WIST U DAT…

…het werkgeheugen van de chimpansee fabelachtig goed is? Bekijk dit filmpje maar eens!

Experiment
Onderzoekers van de Georgia State University wilden wel eens weten of chimpansees ook zo gemakkelijk tot te veel eten over te halen waren. Ze verzamelden voedsel dat chimpansees graag lusten en verdeelden het over twee bordjes, waarbij ze soms op het ene bordje iets meer legden dan op het andere. Wanneer de bordjes even groot waren, slaagden de chimpansees er uitstekend in om de grootste portie uit te zoeken. Maar wanneer de borden niet even groot waren, hadden de chimpansees daar moeite mee. Zo pakten ze bijvoorbeeld de kleine portie wanneer het op een klein bord lag, simpelweg omdat het een groter deel van het bord in beslag nam dan de grotere portie op het grote bord. En wanneer de porties op het grote en kleine bord even groot waren, kozen de chimpansees ook voor het kleine bord.

Blijkbaar vallen ook de nauw aan ons verwante chimpansees voor deze optische illusie. En dat is best opvallend, zo is te lezen in het blad Animal Cognition. “Chimpansees schatten de grootte van voedselporties verkeerd in, ondanks dat ze beperkte culturele normen hebben en veel minder ervaring hebben met servies dan wij mensen,” vertelt onderzoeker Audrey Parrish. “De resultaten suggereren dan ook dat het lastiger is om de maag ervan te overtuigen de ogen te negeren dan gedacht, aangezien deze illusie onder meerdere soorten voorkomt.”

Bronmateriaal

"Researchers Find Chimps, Like People, Can Be Fooled into Overeating" - GSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Warby (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd