Oestrogeen geeft kanker mogelijk een vliegende start

Het hormoon oestrogeen geeft kankergezwellen in het hoofd en de nek van jonge vrouwen mogelijk een boost door een enzym te activeren. Dat enzym helpt de cellen om zich te delen en te verspreiden. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers. De studie bevindt zich nog in een pril stadium, maar verklaart waarom juist zoveel jonge vrouwen door hoofd- en halskanker getroffen worden.

Oestrogeen helpt cellen die nog ongevaarlijk zijn, maar uitgroeien tot kankercellen om zich te delen en te bewegen. Dat doet het hormoon indirect. Namelijk door het enzym CYP1B1 te activeren. En dit enzym geeft de cellen weer een boost.

Enzym
De onderzoekers schakelden het enzym uit om te kijken hoe belangrijk het is. Ze ontdekten dat uitschakeling van het enzym ervoor zorgde dat de cellen zich niet goed konden voortbewegen en zich ook trager deelden.

WIST U DAT…

het immuunsysteem ons verraadt als het om kanker gaat?

Afremmen
De wetenschappers zijn blij met de resultaten. Ze denken dat het aanpakken van het enzym ervoor kan zorgen dat de gevaarlijke cellen worden afgeremd. Kanker zou zo voorkomen kunnen worden. Anderen zijn een stuk voorzichtiger en wijzen erop dat de onderzoekers hun conclusies baseren op laboratoriumtests. Meer onderzoek is nodig om te achterhalen of het in het echt ook allemaal zo werkt.

De laatste tien jaar stijgt het aantal jonge vrouwen met kanker in het hoofd en de hals sterk. De meeste patiënten zijn echter nog steeds mannen tussen de 50 en 74 jaar. Naast de hormonen zijn ook roken en het drinken van alcohol factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een gezwel in het hoofd of de nek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd