Oesters verdwijnen razendsnel

Een internationaal team van onderzoekers meldt dat oesters in hoog tempo verdwijnen. De wetenschappers onderzochten 144 baaien. In vrijwel alle baaien komen minder oesters voor dan voorheen. Zeventig procent van de baaien kent een oesterstand die tien keer lager is dan de vroegere oesterstand. Het onderzoek verschijnt vandaag in het wetenschappelijke blad BioScience.

De onderzoekers schatten dat 85 procent van alle oesterriffen verloren is gegaan door ziekten en overbevissing. Toch is dit cijfer waarschijnlijk nog aan de lage kant, omdat er van sommige gebieden weinig historische gegevens zijn.

De meeste wilde oesters (75 procent) zijn te vinden op vijf verschillende plekken in Noord-Amerika. Het onderzoek richtte zich dan ook voornamelijk op Noord-Amerika, Europa en Australië. Andere hotspots, zoals Zuid-Afrika, China, Japan, Noord-Korea en Zuid-Korea vielen buiten de boot.

Er is gelukkig nog goed nieuws: de oesterstand in de Golf van Mexico is prima. Hoewel er minder oesters en riffen zijn te vinden dan voorheen, is de populatie in de Golf van Mexico niet zo zwaar getroffen als oesters in andere wateren.

Oesters zijn belangrijk voor verschillende ecosystemen. De weekdieren filteren water onzuiverheden uit water en dienen als voedsel voor mensen in kustgebieden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd