Oeroude inktvissoort ontdekt in Peru

In Peru hebben paleontologen in de jungle een 85 miljoen jaar oud fossiel gevonden. Het fossiel bestaat uit restanten van een nog onbekende inktvissoort die stamt uit het tijdperk Krijt. In deze geologische periode leefden ook de dinosaurussen. Wetenschappers ontdekten de inktvis al in januari, maar maakten de bijzondere vondst pas vandaag bekend.

“Het gaat om een soort inktvis die nog nooit eerder werd aangetroffen,” aldus paleontoloog Klaus Honniger, die met zijn onderzoeksteam het 32 centimeter lange, kegelvormige fossiel in een waterbekken in de Amazone vond. Uit dit laatste concluderen de wetenschappers dat de inktvis waarschijnlijk in een zoutwatermeer leefde.

Locatie
Het fossiel werd begin januari al in de Maranon River ontdekt. Om de vindplaats te beschermen tegen pottenkijkers gaf Honninger geen specifieke locatie vrij.

Periode
Het tijdperk Krijt is voornamelijk bekend als de tijd waarin de dinosaurussen leefden. Het tijdperk begon ongeveer 144 miljoen jaar geleden en hield pas 79 miljoen jaar later op na een grote golf van uitstervingen, waarbij onder andere de dinosaurussen massaal het leven lieten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd