Oeps! SpaceX probeert neusje van raket te vangen…en mist nét

Het blijft lastig, zo onthult dit mooie filmpje.

SpaceX is vastbesloten om de ruimte te ontsluiten en dat betekent dat de lanceerkosten van ruimtevaartuigen omlaag moeten. Het hergebruiken van raketonderdelen kan daarbij helpen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, zo blijkt uit een filmpje dat SpaceX gisteren vrijgaf.

Op het filmpje is te zien hoe een deel van de neus van een raket afdaalt richting de aarde en daarbij keurig afstevent op het enorme vangnet dat SpaceX op een schip heeft uitgeklapt. Maar op het laatste moment gaat het toch mis…

In de afgelopen jaren heeft SpaceX herhaaldelijk aangetoond in staat te zijn om de eerste rakettrap na een lancering weer heelhuids op aarde te laten landen. En een aantal van die rakettrappen is vervolgens ook daadwerkelijk weer gebruikt tijdens volgende lanceringen. Ook het heelhuids laten landen van die rakettrappen ging in het begin echter niet zonder slag of stoot. Soms misten ze het landingsplatform. Of kwamen ze te hard neer, waardoor ze alsnog explodeerden. Inmiddels heeft SpaceX dat trucje echter aardig onder de knie.

Het hergebruiken van de neus van de raket – opgebouwd uit twee schellen die het te lanceren object tijdens de lancering beschermen – is een logische vervolgstap. De aanpak is echter heel anders. Waar de rakettrappen landen met behulp van hun eigen motoren, valt de neus van de raket tamelijk stuurloos naar beneden. Het is dus de kunst om het vangnet op het juiste moment onder de neus te varen. En dat valt dus niet mee… Tot op heden is SpaceX er namelijk nog niet in geslaagd om de neuzen van gelanceerde raketten op te vangen.

Het goede nieuws is dat ook raketneuzen die nét buiten de boot vallen niet per se als verloren hoeven te worden beschouwd. Zo viste SpaceX in december de twee helften van de neus van een raket na een mislukte poging om deze te vangen, uit het water om ze vervolgens aan land te brengen, waar ze – na goed te zijn gedroogd – wellicht opnieuw gebruikt kunnen worden.

Met het hergebruiken van de neus van een raket kunnen de lanceerkosten overigens behoorlijk omlaag worden gebracht. De neus is namelijk opgebouwd uit twee schellen die per stuk een slordige 6 miljoen dollar kosten om te produceren.

Bronmateriaal

SpaceX
Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd