Oeps, Falcon 9-raket crasht op zeeplatform

Drie keer achter elkaar slaagde SpaceX erin om de eerste trap van een Falcon 9-raket veilig op een zeeplatform te laten landen. Helaas is deze mooie reeks gisteren gestopt. Een raketmotor vertoonde kuren, waarna de eerste trap crashte op het zeeplatform.

Elon Musk, oprichter van SpaceX, laat via Twitter weten dat het misschien wel de hardste crash ooit is geweest, maar dat het droneschip nog wel oké is. Musk grapt dat de raket te maken kreeg met een RUD op het droneschip, namelijk een ‘rapid unscheduled disassembly’ (vertaald: een snelle ongeplande demontage).

Een van de drie motoren die de landing moesten verzorgen, bleek uiteindelijk te weinig stuwkracht te hebben. Volgens Musk komt er mogelijk eind dit jaar een oplossing voor dit probleem. Momenteel moeten alle drie de motoren maximale stuwkracht leveren bij een hoge raketlanding, zoals de landing van vandaag. Wanneer één motor uitvalt of ondermaats presteert, dan kunnen de andere twee motoren de stuwkracht niet compenseren en zal er altijd een crash plaatsvinden.

Bekijk hieronder een video van de crash:

Het goede nieuws is dat de Falcon 9-raket wel slaagde om twee satellieten in een baan om de aarde te brengen. Een van deze twee satellieten is een ABS-satelliet, waarvan je hieronder mooie beelden ziet.

Toekomst van de ruimtevaart
Zeelandingen zijn een belangrijke stap naar een duurzame ruimtevaartindustrie. Vaak worden raketten slechts eenmaal gebruikt. De eerste trap van de Falcon 9-raket kan tien tot twintig keer opnieuw gebruik worden. Sommige onderdelen kan SpaceX zelfs duizenden malen recyclen. Maar eerst is het belangrijk dat zeelandingen routinematig slagen. “We zijn pas succesvol wanneer een zeelanding saai is”, zegt Musk.

SpaceX kondigde eind april aan dat het private ruimtevaartbedrijf over twee jaar een onbemand ruimtevaartuig op het oppervlak van de rode planeet wil laten landen. Nog eens tien jaar later moeten de eerste mensen zich daadwerkelijk gaan vestigen op Mars. SpaceX lijkt goed op weg om dit allemaal te bereiken. Elon Musk laat zich vast en zeker niet uit het veld slaan door de crash van gisteren. Dat hoort nu eenmaal bij pionieren.

Bronmateriaal

"Elon Musk" - Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd