Octopussen herkennen elkaar

Twee octopussen die elkaar ontmoeten, kunnen zich een dag later nog herinneren dat ze elkaar ergens van kennen, zo blijkt uit onderzoek.

Als twee octopussen elkaar tegenkomen, zullen ze elkaar tijdens de eerste ontmoeting letterlijk aftasten. Met hun lange armen bevoelen ze de ander. Zodra ze een beetje een beeld hebben van de ander blijven de octopussen liever uit elkaars buurt.

Experiment
Met dat in het achterhoofd zetten de onderzoekers een experiment op met 48 koppeltjes octopussen om te achterhalen of de dieren elkaar herkenden. De wetenschappers zetten elke keer twee octopussen bij elkaar. De octopussen konden elkaar soms zien. Soms ook niet. De twee koppels werden vervolgens gedurende drie dagen elke dag vijftien minuten bij elkaar gezet. Op de vierde dag haalden de wetenschappers sommige koppeltjes uit elkaar en gaven de octopus die achterbleef een nieuwe partner. Weer werden de koppeltjes bij elkaar gezet.

WIST U DAT…

Bewijs
De octopussen die elkaar een dag eerder ontmoet hadden, bleven bij elkaar uit de buurt. Terwijl nieuwe partners direct betast werden en soms zelfs beschoten werden met inkt, omdat de octopussen zich bedreigd voelden. Het bewijst dat octopussen in staat zijn om anderen te herkennen. Zelfs wanneer ze die ander al 24 uur niet gezien hebben.

Hoe
Hoe de dieren elkaar herkennen, is onduidelijk. Zicht bleek een belangrijke factor. Maar het is aannemelijk dat ook geuren en zelfs aanrakingen de octopussen helpen om elkaar te herkennen.

WIST U DAT…

…de Atlantische octopus anderen kan na-apen?

Indrukwekkend
Dat de dieren elkaar herkennen, is indrukwekkend. Het bewijst namelijk dat ze in staat zijn om een ander individu te erkennen en eigenschappen die met dat individu samenhangen op te slaan. Dat is een vaardigheid die ook mensen, vogels en vissen hebben. Ook wespen en krabben lijken over de vaardigheid te beschikken. En de octopus mag zich nu in dat rijtje voegen.

Het is nieuw bewijs voor de intelligentie van het dier. Want de octopus moet zeker niet onderschat worden. Het dier is slim: de octopus kan trucjes leren door anderen te observeren en heeft een eigen persoonlijkheid.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door H. Zell (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd