Oceaan warmt al zeker 100 jaar op

Nieuw onderzoek van de universiteit van Californië wijst erop dat de oceanen al zeker honderd jaar bezig zijn om warmer te worden.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad Nature Climate Change. Ze baseren hun conclusies op uitgebreid onderzoek met Argo. Argo is een systeem dat bestaat uit bijna 3500 sondes die op de oceaan drijven en onder meer de temperatuur van het oppervlaktewater meten.

Het Argo-systeem bedekt vrijwel alle oceanen. Afbeelding: Hjfreeland (via Wikimedia Commons).

HMS Challenger
De temperatuurmetingen van Argo legden de onderzoekers naast de metingen die vele jaren geleden aan boord van HMS Challenger werden gedaan. HMS Challenger was een schip waarmee onderzoekers in de negentiende eeuw de oceanen bestudeerden. Tussen 1872 en 1876 werd onder meer de temperatuur van de oceanen op zo’n 300 verschillende punten vastgesteld. Die metingen hebben onderzoekers er nu weer bij gepakt om conclusies te kunnen trekken over de ontwikkeling van de watertemperatuur.

WIST U DAT…

Resultaten
De resultaten liegen er niet om. In de bovenste delen van de oceaan (tot 700 meter) is de temperatuur met zo’n 0,33 graden Celsius gestegen. Aan het oppervlak is de temperatuur het sterkst gestegen, namelijk met 0,59 graden Celsius. Op grotere diepte (900 meter) is sprake van een temperatuurstijging van 0,12 graden Celsius.

Lang
Het onderzoek laat niet alleen zien dat er wereldwijd sprake is van opwarming, maar toont ook aan dat de opwarming van de aarde al veel langer bezig is dan gedacht. De temperatuurstijging die de onderzoekers gemeten hebben, is namelijk twee keer zo groot als de temperatuurstijging die de laatste 50 jaar werd gemeten. Dat zou betekenen dat de opwarming van de oceanen al zeker 100 jaar bezig is. Ook wijst het erop dat de aarde al veel langer dan gedacht daadwerkelijk opwarmt.

Wetenschappers zijn heel geïnteresseerd in de temperaturen van de oceanen. Naarmate de oceanen opwarmen, zetten ze namelijk uit. En zo leveren ze een bijdrage aan de stijging van de zeespiegel. Om te kunnen voorspellen hoe sterk de zeespiegel zal stijgen, is het dan ook noodzakelijk om de temperatuur van de oceanen te voorspellen. En hoe meer we van de historie van de oceanen weten, hoe gemakkelijker dat zal zijn.

Bronmateriaal

"New Comparison of Ocean Temperatures Reveals Rise over the Last Century" - UCSD.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeffrey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd