Delen van de oceaan zien door het vertrek van de ijsberg voor het eerst in 120.000 jaar weer zonlicht.
Onderzoekers zagen het al maanden van te voren aankomen, maar in juli gebeurde het dan echt: een enorme ijsberg kwam los van de Larsen C-ijsplaat. En recent kon je op Scientias.nl al lezen dat die 5800 vierkante kilometer grote ijsberg nu daadwerkelijk in beweging aan het komen is en wegdrijft van de Larsen C-ijsplaat.
Dramatische verandering
En daarmee komt een 5818 km2 groot stuk oceaan en zeebodem dat duizenden jaren onder ijs schuil ging, bloot te liggen. Volgens onderzoekers is een groot deel van dit gebied zelfs 120.000 jaar op rij met ijs bedekt geweest. Dat dit ijs nu wegdrijft, is dan ook een dramatische verandering voor dit stukje oceaan en al het leven in die oceaan en op de zeebodem. Hamvraag is hoe het ecosysteem op het vertrek van de ijsberg gaat reageren.
Bescherming
En om dat zorgvuldig te kunnen monitoren, hebben onderzoekers overheden verzocht om een internationale overeenkomst op te tekenen waarin dit stukje oceaan tot beschermd gebied wordt verklaard. En dat is nu gebeurd. Het gebied is voorlopig zeker twee jaar beschermd, maar verwacht wordt dat het zeker tien jaar op bescherming kan rekenen.
Reactie
In die jaren kunnen onderzoekers naar verwachting hun hart ophalen. Ze kunnen uitzoeken welke dieren er onder drijvende ijsplaten leven en hoe die reageren op afkalvingen zoals die van Larsen C. Mogelijk zijn ze zelfs getuige van een complete ommezwaai van een volledig ecosysteem. De grote uitdaging is nu om zo snel mogelijk naar het gebied af te reizen en onderzoek te gaan doen voor er grote veranderingen optreden.
Onderzoekers hebben altijd benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat het loskomen van de Larsen C-ijsberg het resultaat is van klimaatverandering. Het is vrij gebruikelijk dat grote ijsplaten als Larsen C zo af en toe een ijsberg baren. Tegelijkertijd verwachten onderzoekers wel dat ijsplaten door klimaatverandering steeds frequenter met afkalving te maken kunnen krijgen. En door Larsen C en omgeving nu te bestuderen, kunnen we een beter beeld krijgen van de impact die dergelijke afkalvingen hebben.