Observeer Vesta met een verrekijker

  Ooit een asteroïde gezien? Dan is het nu de hoogste tijd om een exemplaar te zien! De asteroïde Vesta is met een verrekijker zichtbaar in het sterrenbeeld Leeuw. Vesta werd in 1807 ontdekt door Heinrich Wilhelm Olbers en heeft een diameter van 529 kilometer. Daarmee is Vesta één van de grotere asteroïden in de asteroïdengordel.

  Vesta is deze week in oppositie. Dat wil zeggen: de aarde bevindt zich precies tussen de zon en Vesta. Hierdoor lijkt Vesta volledig verlicht vanaf de aarde én de afstand tussen de asteroïde en de aarde is het kleinst. De asteroïde heeft een magnitude van 6,2. Net iets te zwak om met het blote oog te zien, maar helder genoeg om opgepakt te worden met een verrekijker. Met een telescoop is het al helemaal makkelijk om Vesta te spotten.

  Door kleine telescopen en verrekijkers ziet Vesta eruit als een sterachtig puntje. Vesta bevindt zich vanavond dichtbij de populaire dubbelster Algieba. Tip: download een programma waarop de actuele hemel te zien is, dan weet u precies waar de asteroïde zich bevindt. Ook een goed programma is Starry Night.

  Bronmateriaal

  Starry Night

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd