Obesitas: suiker is bijna altijd de boosdoener

sportdrankjes

Wat veroorzaakt een toename in lichaamsgewicht: te weinig sporten of een slecht dieet? Wetenschappers concluderen in het British Journal of Sport Medicine dat suiker de grootste boosdoener is. Een actieve sporter met overgewicht kan alleen afvallen als hij ook zijn dieet aanpast.

Het is goed om regelmatig te bewegen, want hiermee voorkom of vertraag je bepaalde ziekten, zoals hartziekten, diabetes en dementie. Toch is ons dieet dé bepalende factor. Er worden meer mensen ziek van een slecht dieet dan door te weinig sporten, alcohol en roken bij elkaar.

Fabrikanten van sportdrankjes zetten topsporters in om hun product gezond te laten lijken.
Fabrikanten van sportdrankjes zetten topsporters in om hun product gezond te laten lijken.
Slanke mensen zijn niet per se gezond
Dit gaat in de toekomst een groter probleem worden. 40% van de mensen met een normaal BMI hebben momenteel last van stofwisselingsstoornissen die kenmerkend zijn voor obesitas. Toch realiseren weinig mensen dit, omdat velen geloven dat obesitas wordt veroorzaakt door te weinig sporten. Dit komt door slimme marketing van bedrijven, die hun energiedranken aan sporten koppelen, zoals Aquarius, Gatorade en AA drink.

Marketingtrucs
“Deze bedrijven gebruiken tactieken die lijken op dezelfde trucjes die de tabaksindustrie inzet”, schrijven de auteurs in hun paper. “Marketingmensen van tabaksbedrijven ontkenden in de vorige eeuw dat hun sigaretten slecht waren en manipuleerden statistieken om het publiek te overtuigen dat er geen verband was tussen roken en longkanker.” Benieuwd hoe dit eraan toe ging in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw? Kijk dan de populaire serie Mad Men, waarin een reclamebureau verantwoordelijk is voor de marketing van het bedrijf Lucky Strike.

Zestig jaar geleden geloofde men dat roken gezond was. In de televisieserie Mad Men stoeit marketeer Don Draper met advertenties om roken een gezond imago te geven.
Zestig jaar geleden geloofde men dat roken gezond was. In de televisieserie Mad Men stoeit marketeer Don Draper met advertenties om roken een gezond imago te geven.
Toch wordt de trukendoos vandaag de dag nog regelmatig geopend. Populaire atleten, zoals Epke Zonderland, lenen zich voor de marketing van sportdrankjes. “Junk food mag zich niet associeren met sport”, vinden de onderzoekers. “Daarnaast moeten sportscholen en clubs stoppen met de verkoop van sportdranken.”

Calorieën zeggen niets
Veel mensen houden hun gewicht en de dagelijkse inname van calorieën in de gaten. Toch gaat het niet om de hoeveelheid, maar om de bron van deze calorieën. “Calorieën uit suiker versterken het hongergevoel en zorgen ervoor dat er meer vet wordt opgeslagen. En dat terwijl calorieën uit vet juist een verzadigd en vol gevoel geven.” Stel, je eet iedere dag 150 extra suikercalorieën, dan is de kans op obesitas elf keer groter dan wanneer je iedere dag 150 extra vetcalorieën verorbert.

Koolhydraten
Overigens zijn koolhydraten niet veel beter. Onder koolhydraten vallen – naast suiker – o.a. glucose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker), lactose, galactose, cellulose en zetmeel. De onderzoekers zijn van mening dat het verlagen van de inname van koolhydraten een goede aanpak is om de strijd met obesitas aan te gaan. Daarnaast moet het makkelijker worden om gezond te eten. ‘Groene’ fast food moet binnen handbereik zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd