Obesitas: mede mogelijk gemaakt door de micro-organismen in uw darmen?

  obesitas

  Mensen met overgewicht hebben meer methaan en meer waterstof in hun adem. Het wijst erop dat niet alleen hoeveel u eet, maar ook de micro-organismen in uw darmen invloed hebben op hoeveel u aankomt.

  Wetenschappers bestudeerden de adem van bijna 800 mensen. De proefpersonen bleken een normale adem, een adem met hogere concentratie methaan, een hogere concentratie waterstof of een hogere concentratie zowel methaan als waterstof te hebben. De mensen die beide gassen in hogere concentraties in hun adem hadden zitten, bleken een significant hogere BMI en een hogere concentratie lichaamsvet te hebben.

  Methaan
  De aanwezigheid van methaan in de adem hangt samen met het micro-organisme Methanobrevibacter smithii. Deze bacterie leeft in het menselijk lichaam en is verantwoordelijk voor het grootste deel van de methaanproductie in de mens. “Normaal doen de micro-organismen die in onze darmen leven ons goed: ze helpen ons bij het omzetten van voedsel in energie. Maar wanneer dit organisme – M. smithii – overvloedig aanwezig is, verandert dit de balans zo dat iemand een grotere kans heeft om aan te komen,” vertelt onderzoeker Ruchi Mathur.

  WIST U DAT…

  …een sociale jetlag de kans op overgewicht vergroot?

  Waterstof
  De organismen halen waterstof van andere microben weg en gebruiken het om methaan te produceren. De onderzoekers denken dat microben die waterstof produceren bij het gedrag van M. smithii gebaat zijn. De waterstofproducerende micro-organismen gedijen beter en zijn beter in staat om voedingsstoffen uit voedsel te halen. “Uiteindelijk kan het mensen in staat stellen om meer calorieën uit hun voedsel te halen.” En zo neemt het gewicht van deze mensen ook sneller toe.

  “Dit is het eerste grootschalige onderzoek onder mensen dat laat zien dat er een associatie is tussen de gasproductie en het lichaamsgewicht. En dit kan belangrijk zijn om één van de vele oorzaken van obesitas te begrijpen.” Nader onderzoek is echter hard nodig. De wetenschappers zetten hun studie voort. Zo worden de mensen met meer methaan en waterstof in de adem nu verder onderzocht. Onderzoekers willen onder meer achterhalen hoe snel het eten door hun lichamen beweegt en hoeveel calorieën deze mensen uit hun voedsel halen. Daarna krijgen de proefpersonen een antibioticum dat het aantal M. smithii terugdringt, waarna de onderzoekers opnieuw kijken hoe snel de mensen hun eten verteren en hoeveel calorieën ze uit hun voedsel halen. “Dit zou ons moeten laten weten hoe de energiebalans door M. smithii wordt aangetast. Als we begrijpen hoe deze micro-organismen onze spijsvertering beïnvloeden, zijn we wellicht in staat om met deze microscopische samenlevingen samen te werken en zo onze gezondheid positief te beïnvloeden.”

  Bronmateriaal

  "Cedars-Sinai study: Obesity may be linked to microorganisms living in the gut" - Cedars-Sinai Medical Center (via Eurekalert.org).
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Malingering (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd