Obesitas-epidemie raakt ook steeds meer dieren

Wetenschappers hebben de gegevens van 20.000 dieren geanalyseerd en concluderen dat huis- en proefdieren, maar ook wilde dieren in de buurt van mensen, met overgewicht te maken hebben. Dat wijst erop dat naast dieet en beweging ook omgevingsfactoren een grote of misschien wel doorslaggevende rol spelen in het ontwikkelen van overgewicht.

De onderzoekers verzamelden de gegevens van de meest uiteenlopende dieren en zochten uit hoe hun gewicht zich door de jaren heen ontwikkeld had. Ook de kans op overgewicht werd in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat overgewicht met name de laatste jaren een probleem is.

Speculatie
“We weten niet waar die toename door veroorzaakt wordt, maar het nodigt wel uit tot interessante speculaties,” vindt onderzoeker David Allison. Op dit moment wordt overgewicht geweten aan het nuttigen van teveel calorieën en een gebrek aan beweging. “Maar misschien zijn er nog wel andere dingen belangrijk.”

Onverklaarbaar?
In sommige gevallen is het overgewicht van dieren goed te verklaren: ze eten de restjes die mensen overal laten slingeren op. Maar in veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Mogelijk spelen giftige stoffen een rol, zo stelt Allison. Stoffen die in oppervlaktewater terecht komen, door dieren genuttigd worden en vervolgens het hele lichaam overhoop gooien.

Jaap Seidell van de VU Amsterdam is voorzichtiger. “Het is een interessante collectie aan gegevens, maar het is heel moeilijk om deze te interpreteren.” Wel erkent hij dat omgevingsfactoren een belangrijke rol kunnen spelen. Zo is het mogelijk dat dieren door een veranderend klimaat geen winterslaap meer houden of hun trek naar warmere oorden schrappen of verkorten. Dat heeft allemaal invloed op hun levensstijl. “Ik denk dat het de moeite waard is om zo’n studie nog eens op een systematische manier te doen.”

Bronmateriaal

"Lab Animals and Pets Face Obesity Epidemic" - Scientificamerican.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd