Obama over olieramp: “Ik had het mis”

  Dat een Amerikaanse president iets fout doet, dat komt wel eens vaker voor. Maar dat een president durft toe te geven dat hij fout zat, dat is vrij ongebruikelijk. Toch geeft Obama nu openlijk toe dat zijn reactie op de olieramp niet goed genoeg was. “Ik had het mis”, zegt Obama aan het Amerikaanse publiek.

  Hij dacht dat oliemaatschappijen klaar waren voor de ergste scenario’s. De afgelopen maand kwam zo’n doemscenario uit. Het resultaat: een falend BP dat het olielek te laat dicht. Volgens Obama had zijn team BP “sneller moeten aansturen om foto’s van het lek te krijgen”. De Amerikaanse president denkt daarnaast dat het te lang duurde om de omvang van de olievlek in kaart te brengen.

  “Als u zich afvraagt wie verantwoordelijk is, dan neem ik die verantwoordelijkheid op me”, concludeerde Obama tijdens een nieuwsconferentie. “Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles gedaan wordt om het lek te dichten. Dit betekent niet dat het makkelijk is of direct gebeurt. Maar ik verzeker u: de overheid is volop bezig. Ik ook.”

  Obama is boos en gefrustreerd over de olieramp. “Ik denk er constant aan”, zegt de president. “Vanochtend nog tijdens het scheren kwam mijn dochter Malia naar mij toe. Ze vroeg: heb je het gat al dicht?”

  Misschien lukt het Obama om de heersende kritiek op zijn presidentschap in de Verenigde Staten de kop in te drukken. Het kan natuurlijk ook de andere kant opgaan, waardoor het imago van Obama nog meer schade oploopt. De vorige presidenten gebruikten vooral passieve bewoordingen, zoals “er zijn fouten gemaakt tijdens…” in plaats van “het spijt me dat…”. Of Obama er goed aan heeft gedaan om zijn excuses aan te bieden, dat weten we over enkele weken of maanden.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd