Obama: “Olieramp zal zelfde weerslag hebben als 9/11”

De Amerikaanse president Barack Obama vergelijkt de olieramp in de Golf van Mexico met de aanslagen van 11 september 2001. Dit beweert hij in het blad ‘Politico’. “Het zal ons denken over het milieu en energie de komende jaren bepalen,” zegt Obama.

“De olieramp zal dezelfde weerslag hebben als 9/11,” aldus de president van de VS. “Ik beloof dat we op een dappere manier verder zullen gaan in een richting die ons uiteindelijk een toekomstgericht, visionair energiebeleid zal opleveren. Maar één van de grootste uitdagingen is het trekken van de juiste conclusies uit deze ramp.”

Obama bezoekt vandaag voor de vierde keer het getroffen gebied. Eerder ging hij naar Louisiana, maar deze keer zijn de staten Alabama, Mississippi en Florida aan de beurt.

Olieramp
Op 20 april 2010 vond een explosie plaats op het half-afzinkbare platform Deepwater Horizon, eigendom van oliemaatschappij BP, waarbij 11 doden en 17 gewonden vielen. Tijdens bluspogingen zonk het platform, waarbij de boorstang brak. Sindsdien stroomde er ongecontroleerd miljoenen liters ruwe olie per dag de zee in, waardoor de olieramp de grootste in de geschiedenis van de Verenigde Staten is. Bijna twee maanden later is er nog steeds geen eind aan de ramp gekomen, hoewel een deel van de olie nu wordt opgevangen en boven het oppervlak wordt verwerkt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd