Sportieve tiener wordt later slimmer

 GEZONDHEID  Uit onderzoek is gebleken dat tieners die regelmatig sporten het later veel verder schoppen dan hun gymnastiekhatende leeftijdsgenoten. Zo worden de sportende tieners later veel intelligenter. De wetenschappers trokken die conclusie nadat ze 1,2 miljoen Zweedse mannen onderzocht hadden.

De onderzoekers van de University of Southern California zijn er samen met een aantal Zweedse collega’s in geslaagd om verbanden te leggen tussen de cardiovasculaire gezondheid van tienerjongens en hun prestaties in het latere leven. De sportende jongens blijken in vergelijking met hun onsportieve leeftijdsgenoten later niet alleen veel slimmer te worden, maar ook nog eens meer onderwijs te genieten en een beter betaalde baan te krijgen.

De wetenschappers onderzochten voor deze conclusie zo’n 1,2 miljoen Zweedse mannen die op achttienjarige leeftijd in militaire dienst zijn gegaan. De onderzochte mannen waren allemaal in de periode tussen 1950 en 1976 geboren. De wetenschappers hebben alle mogelijke factoren onderzocht, maar kwamen voor het zakelijk succes van deze mannen toch altijd weer uit bij hun sportieve jeugd.

De onderzoekers zijn helaas niet in staat om de resultaten te verklaren. Volgens hen is er op dit moment nog te weinig bekend over het effect van beweging op het brein. Dat bewegen wel effect heeft op de menselijke hersenen staat in ieder geval buiten kijf, menen de wetenschappers. Ze moedigen scholen en universiteiten dan ook aan om gym een grotere plek in het curriculum toe te bedelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd