Nu ook donkere materie ontdekt nabij de aarde

  hart melkweg

  Voor het eerst hebben onderzoekers overtuigend bewijs gevonden dat in het binnenste deel van ons sterrenstelsel – waar ook onze planeet zich bevindt – donkere materie te vinden is.

  Eerder kwamen onderzoekers al met overtuigend bewijs dat zich in de buitenste delen van onze Melkweg donkere materie bevindt. Vaststellen dat ook het hart van ons sterrenstelsel donkere materie bevat, is echter lastig gebleken. Daartoe moeten onderzoekers namelijk de draaisnelheid van gas en sterren in de Melkweg met grote precisie kunnen vaststellen. En dat valt nog niet mee.

  Gelukt
  Maar het is onderzoekers nu gelukt. Ze bestudeerden de bewegingen van gas en sterren in ons sterrenstelsel en vergeleken de resultaten vervolgens met de geschatte snelheid van gas en sterren wanneer in het hart van de Melkweg geen donkere materie, maar alleen zichtbare materie, zou voorkomen. Op basis van het onderzoek moeten ze concluderen dat de werkelijke draaisnelheid alleen kan worden verklaard door de aanwezigheid van grote gedeeltes donkere materie om ons heen en tussen ons en het centrum van de Melkweg.

  WIST JE DAT…

  …recent onderzoek erop wijst dat donkere materie aan het verdwijnen is?

  Meer inzicht
  Volgens onderzoeker Gianfranco Bertone kan het onderzoek ons meer inzicht geven in de nog vrij mysterieuze donkere materie. “We verwachten dat onze resultaten zullen leiden tot verdere ontwikkelingen binnen de astrodeeltjesfysica en kosmologie. Met astronomische observaties die in de nabije toekomst verwacht worden, maakt onze methode de meting van de distributie van donkere materie in ons Melkwegstelsel met ongekende precisie mogelijk. Dit zorgt voor een beter begrip van de structuur en evolutie van ons Melkwegstelsel. Ons onderzoek vormt daarom een fundamentele stap voorwaarts in de zoektocht naar de aard van donkere materie.”

  Hoewel donkere materie goed vertegenwoordigd is in het universum – het komt zo’n vijf keer vaker voor dan ‘gewone’ (van atomen gemaakte) materie – weten we er nog vrij weinig van. Zo is nog altijd onduidelijk waar donkere materie – dat onzichtbaar is – uit bestaat. Lang werd aangenomen dat donkere materie gevormd wordt door exotische deeltjes. Maar de zoektocht naar die exotische deeltjes – onder meer met behulp van deeltjesversnellers – heeft nog niets opgeleverd.

  Bronmateriaal

  "Eerste bewijs voor donkere materie in binnenste delen Melkwegstelsel" - UVA.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd