Notities van Newton nu ook online te lezen

Observaties, berekeningen en tekeningen: bekijk de notitieboekjes van de beroemde Isaac Newton nu vanuit uw luie stoel.

De University of Cambridge heeft diverse notitieboeken van Isaac Newton online gezet. Niet alleen de notitieboeken die hij als wetenschapper, maar ook aantekeningen uit zijn tijd als student, zijn nu online terug te vinden. En de komende tijd worden geleidelijk aan steeds meer notitieboekjes toegevoegd.

Student
Zo kunt u bijvoorbeeld het kleine notitieboekje dat hij op de universiteit gebruikte, inkijken. Hierin schreef Newton in 1664 en 1665 zijn gedachten over wiskunde en geometrie op. Newton startte niet alleen aan het begin van het boek met schrijven. Hij draaide het notitieboekje ook om en begon vanaf achteraan aantekeningen te maken. Ertussen bevinden zich vele lege pagina’s.

Notities van Newton. Hij maakte deze vanaf 1664 in een notitieboekje dat zijn stiefvader eerder gebruikt had om zijn gedachten over theologie te ventileren. Newton gebruikte de nog lege pagina's dankbaar om heel andere materie te vereeuwigen.

Wetten van Newton
Ook het befaamde Philosophiæ naturalis principia mathematica dat Newton wereldberoemd maakte, is online gezet. In dit boek komen de wetten van Newton en zijn gedachten over zwaartekracht naar voren.

Het is bijzonder om de aantekeningen die Newton meer dan 300 jaar geleden maakte met eigen ogen te kunnen zien. Ook zijn uitgeschreven berekeningen en bovenal de bijbehorende schetsen zijn prachtig om te zien. Nieuwsgierig? Bekijk Newtons werk hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd