Eeuw oud notitieboekje van poolreizigers ontdekt op Antarctica

  notitieboek

  Wetenschappers hebben in het ijs op Antarctica een belangrijke vondst gedaan: ze ontdekten een notitieboek dat een fotograaf meer dan een eeuw geleden tijdens de laatste expeditie van Robert Falcon Scott achterliet.

  De onderzoekers ontdekten het notitieboek net buiten de Terra Nova-basis. Elke zomer smelt het ijs rond het gebouw weg. Deze zomer kwam daarbij voor het eerst het notitieboek bloot te liggen.

  Levick
  Het notitieboek behoorde toe aan fotograaf George Murray Levick (1876-1956). Hij was een chirurg, zoöloog en fotograaf. Dat het boekje aan hem toebehoorde lijdt geen twijfel: zijn naam staat duidelijk op de eerste pagina vermeld. In het boekje noteerde Levick de exacte data waarop hij foto’s die hij terwijl hij op Kaap Adare vertoefde, maakte. Ook noteerde hij wat er op die foto’s te zien was en details die betrekking hadden op de belichting. Veel van de foto’s waarnaar het notitieboekje verwijst, zijn de onderzoekers bekend.

  Levick in 1910, aan boord van de Terra Nova, het schip dat de mannen naar Antarctica bracht. Afbeelding: Ponting Collection.
  Levick in 1910, aan boord van de Terra Nova, het schip dat de mannen naar Antarctica bracht. Afbeelding: Ponting Collection.
  Mooie ontdekking
  “Het is een opwindende vondst,” vertelt Nigel Watson, namens Antarctic Heritage Trust, de organisatie die het notitieboekje vond. “Nadat we zeven jaar bezig zijn geweest om het gebouw waarin Scott tijdens zijn laatste expeditie vertoefde te kunnen behouden, zijn we blij dat er nog steeds nieuwe objecten worden gevonden.”

  Slechte staat
  Het notitieboek was op het moment dat de onderzoekers het aantroffen niet in geweldige staat. Het boekje had meer dan een eeuw in het ijs vertoefd en de binding was daardoor geheel vergaan. Maar de organisatie Antarctic Heritage Trust heeft het boekje nu gerestaureerd.

  In 1910 begon Robert Falcon Scott met een flink team mensen aan zijn tweede expeditie naar Antarctica. Eén van de belangrijkste doelstellingen was het bereiken van de zuidpool. Maar tijdens de expeditie ging er bijzonder veel mis. En Scott bereikte de pool niet als eerste: Roald Amundsen troefde hem af. Tot overmaat van ramp kwam Scott ook nog eens in grote problemen toen hij terugkeerde van de pool – die hij een maand na Amundsen bereikte. Scott en zijn metgezellen waren ondervoed, verzwakt en hadden enorm te lijden onder de kou. Uiteindelijk werd de terugreis hen allemaal fataal. Levick maakte weliswaar deel uit van deze tweede – en laatste – expeditie van Scott, maar behoorde niet tot de groep die helemaal naar de zuidpool trok. Hij maakte deel uit van de zogenoemde ‘Northern Party’. Een groep van zes mannen die de zomer doorbracht op Kaap Adare. De groep is bekend geworden doordat deze er – wonder boven wonder – in slaagde om de winter van 1912 in een grot te overleven alvorens terug te keren naar de basis op Kaap Evans.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd