Noorwegen gaat krachtigste windturbine bouwen

Noorwegen is van plan om ‘s werelds krachtigste windturbine te bouwen. Met een rotordiameter van 145 meter wordt het prototype van tien megawatt drie keer krachtiger dan gemiddelde windturbines. Dit beweert het Noorse overheidsbedrijf Enova. De grote windturbine wordt 162,5 meter hoog en wordt gebouwd door het Noorse bedrijf Sway.

In 2011 installeert Noorwegen de windturbine op een stuk land in Oeygarden in het zuidwesten van Noorwegen. Daar zal de windturbine grondig getest worden. De turbine kost bijna vijftig miljoen euro om te bouwen en kan energie leveren aan 2.000 huishoudens.

“Het is een grote stap voor de ontwikkeling van windenergie”, vertelt de Noorse energieminister Terje Riis-Johansen. Het Scandinavische land is op dit moment één van de grootste producten van olie en gas.

Op dit moment is de Enercno E-126 de grootste windturbine met een rotordiameter van 126 meter. De turbine produceert ongeveer twintig miljoen kilowatturen per jaar, genoeg om bijna 2.000 huishoudens te ondersteunen. De turbine is te vinden in de Duitse stad Emden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd