Noorweegs lichtverschijnsel was Russische raket

 ASTRONOMIE  Het heldere blauwe spiraalvormige verschijnsel dat woensdagochtend de Noorweegse ochtendhemel verlichtte, blijkt een Russische raket te zijn. De Russen lanceerden de raket vanuit een onderzeeër in de Witte Zee. De ronddraaiende raket en de brandstof zorgden voor de spiraalvormige structuur.

De derde trap van de Buluva-raket faalde, waardoor het object een bijzonder lichtverschijnsel veroorzaakte. Veel noren merkten het verschijnsel op en maakten er foto’s en video’s van. Van de dertien tests met de Bulava-raket ging het negen keer mis. Aanleiding genoeg om het militaire programma te stoppen. In de Bulava-raket is ruimte voor tien kernbommen. Tijdens de test waren er geen atoomwapens aan boord van de raket. De Buluva heeft een bereik van ongeveer 8.000 kilometer.

Geruchten over een foute lancering van een raket ontstonden al vlak na het verschijnsel. Toch bleef Rusland ontkennen dat ze iets te maken hadden met de lancering. Na een dag in spanning te zitten, geeft Rusland eindelijk toe dat het land verantwoordelijk was voor het verschijnsel.

Foto van het verschijnsel

Film van het verschijnsel

Reconstructie

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd