De noordpool van Saturnus verandert van kleur

Foto’s van ruimtesonde Cassini onthullen dat ook Saturnus met de wisseling van de seizoenen een nieuwe trendkleur kiest.

De blauwige, sombere gloed die in 2012 nog over de noordpool van de gasreus hing, heeft plaatsgemaakt voor een gouden gloed. Dat blijkt uit beelden van ruimtesonde Cassini.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / Hampton University.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / Hampton University.

Seizoenen
Wetenschappers zoeken momenteel uit waarom de noordpool van kleur verandert, maar aangenomen wordt dat het alles te maken heeft met de wisseling van de seizoenen. Het zou met name samenhangen met fotochemische reacties – reacties waarbij de atmosfeer en zonlicht een rol spelen. Nu de noordpool het hoogtepunt van de zomer nadert, ontstaan er steeds meer fotochemische nevels in de atmosfeer boven de noordpool.

Nevels
Als je goed kijkt, zie je dat op de noordpool een zeshoek pronkt. Dit is een straalstroom. Aangenomen wordt dat deze voorkomt dat deeltjes die buiten de zeshoek geproduceerd worden, de zeshoek binnendringen. Tijdens de zeven jaar durende winter op Saturnus namen de aerosolen die door fotochemische reacties ontstaan, af. Sinds augustus 2009 baadt de atmosfeer boven de noordpool continu in zonlicht en worden er ook in de zeshoek weer aerosolen geproduceerd, waardoor de noordpool van de gasreus vandaag de dag weer rijk is aan nevels.

Naast fotochemische reacties zijn er waarschijnlijk nog wel meer factoren die een rol spelen in de transformatie van de noordpool van Saturnus. Zo denken onderzoekers dat ook de winden in de poolgebieden onder invloed van zonnewarmte veranderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd