Noorderlicht levert mooie foto’s op

Veel Nederlanders zagen de afgelopen dagen geen noorderlicht. Dat is natuurlijk jammer, maar gelukkig zijn er de foto’s nog! Waarnemers uit Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten fotografeerden het natuurlijke fenomeen. Het resultaat: prachtige beelden!

Noorderlicht is relatief makkelijk te fotograferen. Plaats uw fotocamera op een statief en zorg voor een belichtingstijd van vijf tot dertig seconden. De dansende lichten zorgen voor een bijzonder, spookachtig effect.

Meer foto’s zijn te zien op de website van SpaceWeather.

Hoe ontstaat poollicht?
Poollicht ontstaat door elektromagnetische deeltjes van de zon, die in de bovenste atmosfeer tegen zuurstof- en stikstofatomen botsen. De energie die vrijkomt is te zien als licht: poollicht. Door het aardmagnetisch veld worden de elektromagnetische deeltjes naar de polen geleid. Wanneer in de Benelux poollicht te zien is, is er sprake van zeer hoge activiteit.

Negatief effect
Poollicht is een positief effect van elektromagnetische straling van de zon. Een negatief effect is dat elektromagnetische deeltjes elektrische systemen kunnen beschadigen, zowel in de ruimte als op aarde. Een te hoge dosis straling is mogelijk ook bedreigend voor mensen.

Bronmateriaal

"Gallery August '10" - SpaceWeather.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd