Noord-Korea klaar om raket te lanceren?

Satellietbeelden van een lanceerplatform in Noord-Korea wijzen erop dat het land zich opmaakt voor de lancering van een raket. Zou het na diverse mislukte pogingen dan nu wel gaan lukken?

Noord-Korea wil graag in staat zijn om zelf satellieten in een baan om de aarde te brengen. Maar vooralsnog wil dat niet lukken. Zo mislukte een raketlancering in mei van dit jaar nog hopeloos.

Maar de Noord-Koreanen geven niet op, zo suggereren nieuwe satellietbeelden van DigitalGlobe. Op het lanceerplatform is veel meer activiteit te zien dan normaal. Kort voor de lancering in mei was dat ook het geval. En daarmee wijst alles er toch op dat Noord-Korea binnenkort (waarschijnlijk binnen een week of drie) weer een poging gaat wagen.

Dat we dit van satellietbeelden moeten afleiden, heeft alles te maken met de geslotenheid van Noord-Korea. Het land is allesbehalve mededeelzaam, ook als het om ambities in de ruimtevaart gaat. Dat die ambities er wel zijn, staat vast. Het land heeft al diverse pogingen ondernomen om een raket de ruimte in te schieten. De westerse wereld is ervan overtuigd dat dat nog niet gelukt is, maar Noord-Korea blijft volhouden dat een in 2009 gelanceerde raket een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Eerder dit jaar ging het echter weer mis. Tijd voor een nieuwe ronde en nieuwe kansen, moeten de Noord-Koreanen hebben gedacht.

Foto van het Sohae Launch Facility, gemaakt door Digital Globe.

Bronmateriaal

"Satellite Image of the Sohae Launch Facility, North Korea" - DigitalGlobe
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fabe27 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd