Zodra de nieuwe installatie voor de verrijking van uranium in Noord-Korea af is, is het land in staat om zeker twee atoombommen per jaar te maken, zo blijkt uit een rapport van wetenschapper Siegfried Hecker en zijn team. Noord-Korea heeft dus de middelen, maar wil dat ook direct zeggen dat het land slechte bedoelingen heeft? De wetenschappers twijfelen.
Noord-Korea kondigde eerder al aan dat het werkte aan een installatie om uranium te verrijken. De wereld moest er toen een beetje om lachen; het land zou er de middelen niet voor hebben. Maar Hecker beweert nu dat Noord-Korea het zeker kan. Hij kreeg samen met zijn collega’s Robert Carlin en John W. Lewis een rondleiding door het gebouw en schrijft erover op de site van Stanford. “We zagen een moderne, schone fabriek met meer dan 1000 centrifuges die netjes naast elkaar stonden.”
Twee bommen
De onderzoekers kregen te horen dat er in totaal 2000 centrifuges zijn. Deze zijn reeds in gebruik genomen en scheiden uranium-235 van uranium-238. Als die informatie klopt, dan kan Noord-Korea elk jaar dertig tot veertig kilo zeer verrijkt uranium maken, zo concludeert onderzoeker Hui Zhang van de Harvard University. En dat is genoeg voor twee atoombommen.
Meer
Noord-Korea zou reeds beschikken over nucleaire wapens, maar deze zijn gemaakt van plutonium. Wapens op basis van uranium zijn efficiënter en sterker, zo weet onderzoeker Robert Alvarez. Maar voor de vervaardiging ervan is wel iets meer nodig dan alleen het verrijken van uranium.
Energie
Hecker benadrukt dat ook. Hij en zijn collega’s kregen van Noord-Koreaanse ambtenaren te horen dat het uranium benut wordt om huishoudens van energie te voorzien. “Deze faciliteiten lijken primair ontwikkeld te zijn om burgers van energie te voorzien en zijn niet bedoeld om de militaire capaciteiten van Noord-Korea te vergroten,” zo concludeert Hecker. Wel erkent de onderzoeker dat het vrij gemakkelijk is om zo’n energiecentrale om te bouwen tot een fabriek waarin nucleaire wapens worden gemaakt.
BENIEUWD NAAR…
Geen kwaad
Dat Hecker zomaar toestemming kreeg om de nucleaire basis te bezoeken, is geen liefdadigheid, zo denken Alvarez en Zhang. Het bezoek zou door Noord-Korea aangewend zijn om te laten zien dat ze niets verkeerds van plan zijn. Met het rapport in het achterhoofd lijkt die opzet geslaagd, maar er zijn nog genoeg mensen die toch hun vraagtekens hebben.
Volgens Hecker zou de installatie rond 2012 af moeten zijn. Hij concludeert echter dat die streefdatum “veel te optimistisch” is.