Noord-Korea brengt satelliet in baan om de aarde

raket4

Het is de Noord-Koreanen eindelijk gelukt om een satelliet heelhuids in een baan om de aarde te brengen. Dat meldt het land zelf. Gisteren lanceerde het met succes een raket en bracht daarmee naar eigen zeggen een satelliet voor wetenschappelijke doeleinden in de ruimte.

Noord-Korea heeft al een tijdje de ambitie om zelf satellieten in een baan om de aarde te brengen. Maar dat mislukte al verscheidene keren.

Verontwaardiging

De internationale gemeenschap reageert verontwaardigd op de lancering. Sommigen zijn bang dat Noord-Korea de technologie later inzet voor militaire doeleinden: gedacht wordt dan aan raketten die grote afstanden kunnen afleggen (tot en met de Amerikaanse kust) en wellicht zijn uitgerust met kernkoppen.

Deze week deed het land een nieuwe poging en deze was wel succesvol, zo meldt het land zelf. Het is echter niet de eerste keer dat Noord-Korea beweert dat een lancering succesvol is, terwijl deze in werkelijkheid mislukte. Toch wijst alles erop dat Noord-Korea dit keer de waarheid spreekt, zo meldt NORAD (North American Aerospace Defense Command). De organisatie, belast met het beschermen van het luchtruim van de VS en Canada volgden de lancering van de meertrapsraket op de voet. “De eerst indicatie is dat de raket een object bij zich had dat een baan om de aarde lijkt te hebben bereikt,” zo meldt NORAD.

De raket van de Noord-Koreanen bestond uit meerdere onderdelen (of trappen). Medewerkers van NORAD zagen de eerste trap in de Gele Zee vallen en vermoeden dat de tweede trap in de Filipijnse Zee is geland.

Noord-Korea is – en dat is nog een understatement – een vrij gesloten land. Dat er echter iets gaande was, werd eind november wel duidelijk. Satellietbeelden van een lanceerplatform in Noord-Korea lieten steeds meer bedrijvigheid zien: voorzichtig bewijs dat de Noord-Koreanen iets van plan waren.

Bronmateriaal

"NORAD acknowledges missile launch" - Norad.mil
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd