Nooit meer de griep: wetenschappers zijn dichtbij een universele griepprik

Deze griepprik kan een levenslange bescherming tegen de griep betekenen.

“De huidige griepprik helpt in ongeveer 5 procent van de ziektegevallen in Amerika,” zegt Eric Weaver assistent professor aan de School of Biological Sciences van de University of Nebraska-Lincoln. “Er is dus geen twijfel mogelijk dat er een noodzaak is voor een meer effectieve vaccinatietechnologie.” En daar is Weaver op dit moment hard mee bezig. In zijn onderzoek beschrijft hij samen met zijn collega’s een benadering die de basis kan vormen voor een volledige en langdurige immuniteit tegen influenza.

Hoe werkt het?

Op dit moment wordt er bij de griepprik verzwakte of dode griepvirussen geïnjecteerd. Weaver heeft een andere aanpak. Hij gebruikt een gemodificeerde variant van het Adenovirus. Dit virus – dat normaal gesproken verkoudheid veroorzaakt – draagt nu de antigenen van de verschillende influenzavirusstammen. Deze antigenen vormen de basis voor immuniteit tegen alle verschillende soorten influenzavirussen.

Vaccin
De weg naar een universele griepprik blijkt lastig. Het influenzavirus muteert namelijk snel. Daarnaast kunnen mensen en dieren drager zijn van het virus zonder zelf ziek te zijn. Wetenschappers proberen al lange tijd de juiste vaccin te ontwikkelen tegen meerdere influenzavirussen. Hoewel dit veelbelovende resultaten opleverde, is het nieuwe vaccin van Weaver de eerste die bescherming biedt tegen verschillende griepvirussen. “Het ultieme doel is om een vaccin te ontwikkelen die je maar één keer in je leven hoeft te halen en waarmee je voor de rest van je leven beschermd bent,” zegt Weaver.

Muizen
De onderzoeksgroep testte het nieuwe vaccin op een groep muizen. De muizen die geïnjecteerd werden met de nieuwe griepprik overleefden een dodelijke dosis van zeven van negen verschillende vormen van influenza. De muizen met een hoge dosis van het nieuwe vaccin werden niet eens ziek. De muizen die de huidig gebruikte griepprik toegediend kregen werden daarentegen wel ziek, of stierven toch aan het influenzavirus.

Ondanks dat het nog te vroeg is om te zeggen of het nieuwe vaccin ook werkt bij mensen, lijkt het een stap in de goede richting naar een universele griepprik. Waarschijnlijk duurt het nog wel zo’n drie tot acht jaar voordat de universele griepprik beschikbaar is.

Bronmateriaal

"4-in-1 flu shot may mean lifelong protection against the flu" - University of Nebraska-Lincoln

Afbeelding bovenaan dit artikel: stevepb / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd