Nog sneller zwemmen met kunstmatige haaienhuid?

haai

Wetenschappers van de Harvard universiteit hebben een kunstmatige haaienhuid gemaakt. Dankzij de scherpe schubben kan een haai 6,6% sneller zwemmen dan zonder schubben, terwijl er tevens minder energie verloren gaat.

De resultaten van het onderzoek staan in de eerstvolgende editie van The Journal of Experimental Biology.

Professor George Lauder vroeg zich al jaren af wat de functie van de huid bij haaien is. “Ik was bezorgd over het aantal studies dat geïmiteerde haaienhuiden die niet bewegen gebruikten” zo vertelt hij aan Scientias.nl. “Ik dacht altijd al dat, omdat een haai op en neer beweegt tijdens het zwemmen en de huid bedekt is met kleine tandjes, de haaienhuid veel gecompliceerder in elkaar zit dan voorheen werd gedacht.”

De schubben van een haai onder een microscoop.
De schubben van een haai onder een microscoop.
Het is onmogelijk om de schubben op de huid van een levende haai te verwijderen. Vandaar dat de Harvard-wetenschappers een kunstmatige haaienhuid hebben gemaakt. Ze scanden de schubben van een haai en gebruikten een 3D-printer om de haaienhuid te realiseren. Vervolgens werd de huid getest in water. De schubben zorgden voor een snelheidstoename van 6,6%. Het energieverlies nam met 5,9% af. “Dit is de eerste keer dat iemand het energieverlies van de huid van een haai vergelijkt met een glad oppervlak”, vertelt Harvard-onderzoeker George Lauder.

Vormt het haaienpak een revolutie voor de zwemsport, net zoals de klapschaats dat was voor de schaatssport? Lauder verwacht dat dit niet het geval is. “Een kunstmatige haaienhuid heeft schubben op buigzaam oppervlak, zodat de huid net zo flexibel is als de huid van een echte haai. Het is haast onmogelijk om zo’n huid op grote schaal te produceren.” Kortom, een haaienpak zal binnenkort niet snel in de winkel liggen. Maar de eerste stappen zijn gezet!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd