Nog op zoek naar een goed voornemen? Begin voortaan elke dag met een voedzaam ontbijt

Een goed ontbijt dat de juiste hoeveelheid energie biedt om de dag te beginnen, helpt namelijk je hart en bloedvaten gezond te houden.

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’, wordt vaak gezegd. En onderzoekers van een nieuwe studie zijn het daar roerend mee eens. Ze adviseren om je dag altijd te beginnen met een voedzaam ontbijt, omdat dit niet alleen het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, maar ook bijdraagt aan gezond ouder worden.

Studie
In de studie volgden onderzoekers 383 deelnemers tussen de 55 en 75 jaar oud, die allemaal overgewicht of obesitas hadden. Ze werden gedurende drie jaar intensief gemonitord. Gedurende deze periode werden verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten in kaart gebracht, zoals hun gewicht, tailleomvang (een belangrijke indicator voor buikvet), lipidenprofiel (cholesterol en triglyceriden), bloeddruk en diabetesmarkers.

Twee aspecten
Dit onderzoek keek naar twee belangrijke aspecten. Ten eerste naar de energie-inname bij het ontbijt in verhouding tot de totale dagelijkse inname, waarbij werd gekeken naar een gezonde hoeveelheid (20-30 procent van de dagelijkse calorieën) in vergelijking met andere niveaus. Ten tweede onderzochten de onderzoekers de effecten van een voedzaam ontbijt, met een perfecte balans van eiwitten, vetten, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen.

Verminderd risico op hart- en vaatziekten
De studie leidt tot een interessante ontdekking. Zo blijkt dat een goed ontbijt, met de juiste hoeveelheid energie en voedzame ingrediënten, helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De resultaten laten zien dat deelnemers die 20 tot 30 procent van hun dagelijkse energie in de ochtend binnenkregen, betere resultaten boekten op verschillende risicofactoren. Hun lichaamsgewicht verbeterde merkbaar in vergelijking met degenen die meer of minder energie bij het ontbijt consumeerden. Aan het einde van de studie hadden ze een 2 tot 3,5 procent lagere BMI en een 2 tot 4 procent kleinere tailleomvang. Ook was er een significante daling in triglycerideniveaus (9 tot 18 procent lager) en een stijging van HDL-cholesterol (4 tot 8,5 procent hoger).

Kwaliteit van het ontbijt
Het is ook cruciaal om goed na te denken over de producten die je kiest. De deelnemers die voor een heel voedzaam ontbijt kozen, zagen hun tailleomvang met 1,5 procent slinken, hun triglyceriden daalden met 4 procent en hun HDL-cholesterol steeg met 3 procent.

Wat is een goed ontbijt?
Een gezond ontbijt bevat de juiste balans van eiwitten, gezonde vetten, vezels en mineralen zoals kalium en ijzer, terwijl het overmatige toegevoegde suikers en verzadigde vetten vermijdt. Met een gemiddeld ontbijtje krijg je tussen de 300 tot 400 calorieën (kcal) binnen. Bovendien helpt ontbijten je om gedurende de dag regelmatiger en bewuster te eten. Inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens deze gevarieerde ontbijtrecepten van het Voedingscentrum.

Kortom, een voedzaam ontbijt dat je de juiste hoeveelheid energie geeft om de dag te starten – ongeveer een kwart van je dagelijkse inname – helpt dus het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Zowel de hoeveelheid energie als de kwaliteit van je voeding spelen dus een belangrijke rol in het voorkomen van deze ziektes.

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd
“Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd, maar wat en hoe je eet, maakt echt een verschil”, zegt onderzoeker Álvaro Hernáez. “Het is essentieel om de juiste hoeveelheden te eten – niet te veel, maar ook niet te weinig – en ervoor te zorgen dat je ontbijt goed samengesteld is qua voedingsstoffen.”

Als je nog een goed voornemen zoekt, kan deze studie je misschien op een idee brengen. Want een voedzaam ontbijt is een goede gewoonte om aan te nemen. “Het bevorderen van gezonde ontbijtgewoonten kan je helpen gezonder ouder te worden door het risico op chronische ziekten te verlagen, wat uiteindelijk je kwaliteit van leven flink verbetert”, besluit onderzoeker Karla-Alejandra Pérez-Vega.

Bronmateriaal

"Having a good breakfast reduces cardiovascular risk" - IMIM (Hospital del Mar Medical Research Institute)
Afbeelding bovenaan dit artikel: via Canva Pro

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd