Nog nooit waren er zo weinig tijgers

Het aantal tijgers is – sinds het moment dat ze geteld worden – nog nooit zo klein geweest. Dat maakt het Wereld Natuur Fonds vandaag bekend. Vandaag de dag zijn er nog zo’n 3200 exemplaren in leven. Dat is veel minder dan het geschatte aantal van 100.000 in het jaar 1900.

Volgens het WNF is de kans groot dat de tijger uitsterft. Dat proces wordt in de hand gewerkt door de jacht op het dier en de aantasting van diens leefgebied. En dat moet stoppen, zo vindt het WNF. “Als we de tijger verliezen dan verliezen we niet alleen één van ‘s werelds grootste roofdieren, maar nog veel meer,” vertelt Diane Walkington van het Wereld Natuur Fonds. “Door hun gebieden veilig te stellen, beschermen we nog honderden andere soorten.”

Groeien
Volgende week komen de vertegenwoordigers van de dertien landen waarin de tijger nog voorkomt bij elkaar. Dan wordt besproken hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan de groei van het aantal tijgers. Als het aan het WNF ligt, moeten er in 2022 zeker twee keer zoveel tijgers op de aardbodem rondlopen.

Vruchtbaar
Wetenschappers geven de hoop nog niet op: de veerkracht en ongelofelijke vruchtbaarheid van de tijger verkleint de kans dat het dier uitsterft aanzienlijk. Wanneer de dieren drie of vier jaar de tijd krijgen om ongestoord hun leven te leiden, zouden hun aantallen direct sterk oplopen, zo verwachten experts.

Stropers
Grote vraag is natuurlijk of de tijgers drie of vier ongestoorde jaren gegund zijn. De vacht van de dieren is razend populair en aan diens botten worden medische krachten toegekend. Dat maakt de dieren tot een graag geziene gast onder stropers. De ontbossing drijft de dieren ondertussen steeds verder naar de rand van de afgrond.

Het is niet voor niets dat het WNF in 2010 in actie komt voor de tijger: op de Chinese kalender is te zien dat dit het jaar van de tijger is. Datzelfde geldt voor 2022.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd