Nog niets gehoord van Phoenix

Het ziet er naar uit dat de Phoenix lander niet meer werkt. NASA’s Odyssey ruimtesonde luistert al drie dagen om een signaal van de lander op te vangen, maar er is niets te horen. Phoenix heeft mogelijk de koude Martiaanse winter niet overleefd. Een stil einde voor één van de meest succesvolle Marsmissies ooit.

De lander landde in mei 2008 nabij de noordpool van de rode planeet. Daar vond Phoenix water in de grond. Het afgelopen jaar hield de lander een winterslaap.

Uit een routinecheck in november 2008 bleek dat de lander nog werkt. 2009 was echter een koud jaar op de noordelijke helft van Mars met zeer lage temperaturen. Het is daarom goed mogelijk dat de lander het loodje heeft gelegd.

Er is onlangs een foto gemaakt van de landingsplaats van Phoenix. Het gebied is bedekt met een dikke laag ijs. “Dat plaatje laat de reden zien waarom we nog niets van de lander hebben vernomen”, vertelt Peter Smith van de universiteit van Arizona.

De komende maanden blijft NASA proberen om met Phoenix te communiceren. En als het stil blijft? Dan is het einde verhaal.


De Phoenix Lander te midden van heel veel ijs.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd