Nieuwe techniek moet bellen en sms’en betaalbaar houden

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben een nieuwe technologie ontwikkeld waardoor draadloze netwerken een stuk efficiënter kunnen worden. En dat is hard nodig, vinden de onderzoekers zelf.

De huidige techniek voor mobiele communicatie is een zogenaamde halve duplex. Dat betekent dat radiosignalen voor het versturen van informatie op een ander kanaal zitten dan voor het binnenkrijgen van informatie. Het wordt algemeen aangenomen dat het beter is om een hele duplex te hebben. Daarmee zou de beschikbaarheid van bandbreedte verdubbeld worden, en zouden minder en goedkopere zendmasten nodig zijn.

Duplex-systemen
Maar er was altijd een probleem: hele duplex-systemen zijn niet te maken. Dat komt door de ruis die optreedt wanneer hetzelfde kanaal wordt gebruikt voor verzenden en ontvangen. De storing die optreedt bij het uitzenden van signalen is miljoenen keren krachtiger dan die de telefoons opnemen. Binnenkomende signalen worden op die manier afgebroken, en dat maakt telefoneren en internetten onmogelijk. Daarom werkte het huidige duplex-systeem niet op 3G- en 4G-netwerken.

Nieuw kanaal
Maar daar hebben de wetenschappers nu iets op gevonden. Via een digitale aanpassing kunnen ze er nu voor zorgen dat er een nieuw kanaal ontstaat, dat het veel zwakkere binnenkomende signaal beter kan onderscheiden. Door de techniek toe te passen kunnen de beschikbare frequenties verdubbeld worden.

Wist u dat…

… onderzoekers ook al experimenteren door iedere telefoon een eigen zendmast te geven?

Smartphones
Nieuwe communicatietechnieken zijn hard nodig, stellen de onderzoekers. Ping Liang, die de methode ontwikkelde, vertelt: “Met de hele smartphonerevolutie en de beschikbaarheid van mobiele telefoons voor steeds meer mensen, worden de kosten voor mobiele communicatie straks onbetaalbaar. Dus we moeten wel een nieuwe manier vinden om communicatie makkelijker te maken.”

Liang ziet mogelijkheden om de techniek toe te passen in veel apparaten, maar hij wil beginnen met zendmasten voor mobiele telefoons. “We hebben daarvoor ook al gesprekken gehad met enkele providers, die staan positief tegenover het idee.” Het feit dat de techniek digitaal is, is volgens Liang ook positief. “Dat betekent dat bestaande infrastructuren niet helemaal hoeven te worden veranderd, zodat implementatie ook niet al te duur is.”

Bronmateriaal

"Increasing efficiency of wireless networks" - UCR.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ian Britton (cc via Freefoto.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd