Nog maar tien jaar om het Groot Barrièrerif te redden

We hebben nog tien jaar de tijd om het Groot Barrièrerif te redden, beweert Ove Hoegh-Guldberg van de universiteit van Queensland.

Als de mensheid nog tien jaar doorgaat met het uitstoten van CO2 in de atmosfeer, dan bereiken we binnen tien jaar een omslagpunt. Na dit omslagpunt warmen de oceanen gegarandeerd op, aldus Hoegh-Guldberg.

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 25 procent van alle koraalriffen kan vechten tegen hoge temperaturen. Deze koraalriffen ruilen symbiotische algen in voor exemplaren die op hogere temperaturen kunnen overleven. 75 procent van de koraalriffen kan deze overstap niet maken en is genoodzaakt om te migreren om zo uitsterving tegen te gaan.

Migratie
Toch is migratie moeilijk. Uit berekeningen van Hoegh-Guldberg blijkt dat koraal 15 kilometer per jaar moet verhuizen om in leven te blijven. Hoewel individuele poliepen gemakkelijk zo’n afstand kunnen afleggen is de kans klein dat een volledig koraalrif zo snel kan verhuizen. “De conclusie is dat we het Groot Barrièrerif waarschijnlijk gaan verliezen”, zegt Hoegh-Guldberg.

Niet flexibel
Lesley Hughes van de Macquarie universiteit van Sydney is het met zijn collega eens. “Er zijn geen bewijzen dat koraalriffen flexibel genoeg zijn om zich aan te passen aan globale opwarming van de aarde.”

Rampen
Het Groot Barrièrerif is het afgelopen jaar zwaar getroffen door enkele rampen, zoals de cycloon Yasi en giftige verf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd