Net ontdekte planetoïde komt dichterbij dan de maan

planetoide

Afgelopen woensdag werd hij ontdekt: planetoïde 2014 HL129. En dit weekend kwam deze direct al héél dichtbij. De planetoïde naderde de aarde tot zo’n 300.000 kilometer.

De gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan bedraagt zo’n 384.450 kilometer. De planetoïde kwam dit weekend dus dichterbij dan de maan. Hoewel de afstand tussen de aarde en de planetoïde even heel klein was, vormde de ruimtesteen geen enkel moment een bedreiging voor onze aarde.

Planetoïde 2014 HL129 is zo’n tien meter groot en werd halverwege vorige week ontdekt. En zaterdag brak ‘s ochtends het moment aan waarop deze het dichtst bij de aarde in de buurt kwam.

2014 HL129 toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat telescopen continu de hemel afspeuren op zoek naar planetoïden, en dan met name ruimtestenen die mogelijk een gevaar vormen voor de aarde. Want er wachten nog heel veel (waaronder onschuldige) planetoïden op ontdekking. Sommigen – zoals 2014 HL129 – ontdekken we kort voor ze langs de aarde zoeven. Anderen zien we compleet over het hoofd, zo blijkt uit recent onderzoek dat stelt dat tussen 2000 en 2013 maar liefst 26 grote explosies nabij de aarde plaatsvonden door toedoen van planetoïden. Het suggereert dat de aarde veel vaker door planetoïden bekogeld wordt dan gedacht. En het benadrukt nog eens hoe belangrijk het is dat we met name de potentieel gevaarlijke planetoïden opsporen. Want hoe sneller we ze ontdekken, hoe meer tijd er wellicht is om het gevaar af te wenden.

Bronmateriaal

"(2014 HL129)" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd