Nog maar net gearriveerde satelliet maakt prachtig filmpje

satelliet

Een prachtig filmpje laat zien hoe een satelliet – nog geen dertig seconden nadat deze in zijn baan rond de aarde is gearriveerd – gaat filmen en gaandeweg de zon en dan – wauw! – onze prachtige aarde in beeld krijgt.

Het filmpje is gemaakt door een camera aan boord van de TechDemoSat-1. Deze 150 kilo wegende Britse satelliet werd begin juli gelanceerd.

Het filmpje start zo’n dertig seconden nadat de satelliet in zijn baan is beland. Zodra de camera gaat draaien, zien we in eerste instantie…niets. Na zes seconden duikt de zon op. Zodra de zon uit het zicht verdwenen is, komt de aarde in zicht.

Als de camera ongeveer 25 seconden loopt, zien we op een afstand van zo’n zestig meter een gouden object voorbijkomen. Het is een deel van de Soyuz-2-raket. Een kleine tien seconden later zien we een witte ‘stip’ over het scherm bewegen. Dit is één van de satellieten die samen met TechDemoSat-1 gelanceerd werd.

Behalve dit filmpje leverde de satelliet ook een heuse selfie af (deze zie je helemaal bovenaan dit artikel). “Het is heel zeldzaam om beelden van onze satellieten in een baan rond de aarde te zien,” vertelt Martin Sweeting, namens het bedrijf dat de satelliet lanceerde. Aan boord van de satelliet bevinden zich verschillende nieuwe technologieën van verschillende Britse kennisinstituten. Deze zullen de komende tijd getest worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd