Nóg een voordeel van veganistisch eten: speciaal voor sommige vrouwen

Er worden steeds meer gezondheidsvoordelen ontdekt van vegetarisch of veganistisch eten. Daar komt er nu nog eentje bij, waar vooral vrouwen in de overgang veel baat bij hebben. Hun klachten verdwijnen namelijk als sneeuw voor de zon als ze een sojadieet met laag vetpercentage volgen. 

Een dergelijk eetpatroon verandert het microbioom in de darmen en binnen twaalf weken verdwijnen klachten, zoals nachtzweten en opvliegers bijna volledig, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Meer precies: de zware opvliegers waren compleet weg en de overige klachten verminderden met zo’n 95 procent. Daarnaast vielen de onderzoeksdeelnemers bijna 3 kilo af en lijkt het erop dat het veganistische dieet een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en diabetes helpt voorkomen.

“Vrouwen in de overgang die iets willen doen aan hun terugkerende opvliegers, moeten ervoor zorgen dat de bacteriën in hun maagdarmstelsel over andere stoffen gaan beschikken. Met een veganistisch dieet rijk aan groente, fruit, granen en bonen nemen het aantal en de intensiteit van de opvliegers fors af. Ook raken vrouwen kilo’s kwijt en beschermt het tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2”, legt hoofdonderzoeker Hana Kahleova uit.

Twaalf weken vega
Het nieuwe onderzoek is een tweede analyse van een grote studie onder vrouwen om overgangsklachten te verlichten. In de studie zijn 84 vrouwen gevolgd die ten tijde van het onderzoek in de overgang zaten en last hadden van twee of meer matig tot zware opvliegers per dag. De helft van de groep kreeg twaalf weken lang elke dag een veganistisch dieet laag in vetten voorgeschoteld, inclusief een dagelijkse halve kop gekookte sojabonen. De andere helft zat in de controlegroep en veranderde niets aan haar dieet.

Grote veranderingen in het microbioom
De wetenschappers ondervroegen de proefpersonen op gezette tijden over de hoeveelheid en de intensiteit van de opvliegers die ze doormaakten. Ook analyseerden ze de poepmonsters van elf willekeurige deelnemers uit de veganistische dieetgroep – de bacteriële inhoud op dag één werd vergeleken met twaalf weken later – om te kijken hoe het darm-microbioom zich aanpaste in de loop van het onderzoek. Er bleken grote veranderingen te zijn in de concentraties van de verschillende bacteriestammen waaruit het darm-microbioom van de vrouwen is opgebouwd.

Link met reuma 
Het is de eerste keer dat een afname van de hoeveelheid Porphyromonas- en Prevotella corporis-bacteriesoorten gelinkt kan worden aan een afname van zware opvliegers gedurende de dag. De klaarblijkelijk ziekmakende Prevotella corporis is in eerder onderzoek ook gevonden in de darmen van mensen met reumatoïde artritis. Daarnaast is er steeds meer bewijs dat deze bacteriefamilie een rol speelt bij ontstekingsreacties.

Een vermindering van de concentratie Clostridium asparagiforme wordt in verband gebracht met een afname van het totale aantal zware opvliegers en het aantal zware nachtelijke opvliegers. Ook is duidelijk geworden dat deze bacterie trimethylamine-N-oxide produceert, een stof die geassocieerd wordt met een vergrote kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Een verminderde Clostridium asparagiforme-concentratie in het microbioom kan de gunstige effecten van een plantaardig dieet wat de hart- en vaatgezondheid betreft deels verklaren. Ook is het een mogelijke verklaring voor de link tussen opvliegers en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Minder honger
Andere bacteriestammen die meer of minder voorkomen als gevolg van het veganistische dieet spelen mogelijk ook een rol bij de verlichting van overgangsklachten door onder andere het oestrogeenniveau te stabiliseren, ontstekingen af te remmen en het hongergevoel te verminderen. Dat klinkt allemaal heel veelbelovend, maar de onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen. Tot die tijd is het wellicht de moeite waard om een veganistisch dieet te proberen als je overgangsklachten hebt.

Bronmateriaal

"A dietary intervention for postmenopausal hot flashes: A potential role of gut microbiome. An exploratory analysis" - Complementary Therapies in Medicine
Afbeelding bovenaan dit artikel: Biserka Stojanovic / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd