Nog één maand tot deze ringvormige zonsverduistering: ga jij een ticket aanschaffen?

Op 14 oktober 2023 is er een ringvormige zonsverduistering zichtbaar in de Verenigde Staten, Mexico en Zuid-Amerika. Tijdens deze zonsverduistering schuift de maan volledig voor de zon, waardoor er een ‘ring van vuur’ te zien is.

Een ringvormige of totale zonsverduistering is vrij zeldzaam. De aarde, de maan en de zon moeten op één perfecte lijn staan. Toevallig lijken de maan en de zon ongeveer even groot vanaf het aardoppervlak. De maan is natuurlijk vele malen kleiner dan de zon, maar de zon staat 400 keer verder weg dan de maan. Hierdoor lijkt de zon kleiner en is de maan in staat om deze (bijna) volledig te bedekken.

Wel varieert de afstand tot de maan, waardoor de natuurlijke satelliet van de aarde soms wat groter of kleiner dan de zon lijkt vanaf het aardoppervlak. Op 14 oktober is de afstand tot de maan iets minder dan 400.000 kilometer en dat is vrij groot. De maan is daardoor niet in staat om de zonneschijf volledig te bedekken. Tijdens het hoogtepunt van een ringvormige zonsverduistering moet je dus alsnog een eclipsbril dragen.

Hoe dit er ongeveer uit gaat zien? Dat zie je hieronder!

Overweeg je om naar de Verenigde Staten te reizen? Gebruik dan deze kaart om de perfecte locatie te vinden. De ringvormige zonsverduistering duurt namelijk maar vier minuten, dus kies een plek in het centrum van een cirkel. Als wij een paar tips mogen geven? Breaking Bad-fans kunnen het beste Albuquerque bezoeken. Deze stad ligt namelijk midden in een hotspot. Ook in UFO-hoofdstad Roswell is de zogenoemde ‘ring van vuur’ te zien. Liever naar een grote stad? Kies dan voor San Antonio. Inwoners van deze stad hebben sowieso geluk, want in 2024 kunnen zij een totale zonsverduistering aanschouwen. In Nederland is de volgende totale zonsverduistering helaas pas in 2135.

Hier zie je waar de zonsverduisteringen van 2023 en 2024 zichtbaar zijn. Klik voor een grotere weergave.

Vind je de Verenigde Staten net wat te ver weg, wil je niet met het vliegtuig reizen of vind je een ringvormige zonsverduistering minder bijzonder dan een totale zonsverduistering? Op 12 augustus 2026 is er een totale zonsverduistering te zien in het noorden van Spanje. Dat is goed te combineren met een vakantie.

Wist je dat de laatste zonsverduistering over 600 miljoen jaar te zien is? De maan beweegt ieder jaar vier centimeter bij ons vandaan. Over zo’n 600 miljoen jaar is de maan kleiner dan de zon en niet meer in staat om een complete zonsverduistering te verzorgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd