Nog één keertje dan? NASA stelt lancering van ruimtetelescoop opnieuw uit

De James Webb Space Telescope heeft al meer dan 14 jaar vertraging opgelopen. En daar komen nu een paar dagen bij, zo maakt NASA bekend.

Eigenlijk had de ruimtetelescoop op 18 december de lucht in moeten gaan. Maar door een klein ongelukje is er geen andere mogelijkheid dan de lancering uit te stellen. De telescoop zal nu niet eerder dan 22 december gelanceerd worden.

Ariane 5
De ruimtetelescoop bevindt zich momenteel in Frans-Guyana. Vandaar zal de telescoop met behulp van een Ariane 5-raket gelanceerd worden. In de afgelopen dagen is de ruimtetelescoop met klembanden vastgemaakt aan een zogenoemde launch vehicle adapter, die weer gebruikt wordt om het observatorium te integreren in de bovenste trap van de Ariane 5-raket.

Klemband
Dat de lancering van de telescoop nog iets langer op zich laat wachten, is te herleiden naar één zo’n klemband. Die is namelijk onverwachts losgesprongen, waardoor de telescoop aan het trillen werd gebracht.

Schade
Zo’n vibratie kan in theorie schade aan hebben gericht aan één van de componenten van de telescoop. En daarom is besloten de telescoop aan wat extra tests te onderwerpen. Maar dat kost tijd. En daarom is de lancering nu sowieso vier dagen opgeschoven. Later deze week moet duidelijk worden of de telescoop beschadigd is geraakt en of het bij deze vier dagen uitstel blijft.

Uitstel van lancering is de James Webb Space Telescope niet vreemd. Bij aanvang van de bouw van de telescoop verwachtte NASA nog dat deze ergens tussen 2007 en 2011 gelanceerd kon worden. Maar naarmate het werk aan de telescoop vorderde, werd wel duidelijk dat de bouw ervan een stuk lastiger was dan gedacht. En de lancering werd herhaaldelijk uitgesteld. Eerst naar 2013. Later naar 2018. En toen het voorjaar van 2019. Nog wat later mei 2020. Daarna voorjaar 2021, herfst 2021 en uiteindelijk dus 18 december 2021. Maar opnieuw moet de planning worden herzien. Zou het nu dan toch echt de laatste keer zijn?

Bronmateriaal

"NASA Provides Update on Webb Telescope Launch" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA / D. Ducros

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd