Nog een goede reden om je kinderen klusjes in huis te laten doen; het bevordert hun hersenfunctie

Kinderen die regelmatig een maaltijd koken of onkruid wieden, blinken bijvoorbeeld vaker uit op school en hebben een beter probleemoplossend vermogen.

Het huishouden is een veelomvattende taak, waar eigenlijk nooit een einde aan komt. Ben jij een ouder die het gehele huishouden op zich neemt? Lees dan gauw verder. Want je kind kan je echt een handje helpen – en nee, dat is geen kinderarbeid. Sterker nog, kinderen die regelmatig klusjes in huis doen, worden daar alleen maar beter van.

Studie
In een nieuwe studie analyseerden onderzoekers 207 kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar. Aan de ouders/verzorgers was gevraagd een vragenlijst in te vullen over het aantal klusjes dat hun kinderen dagelijks doen en hoe betrokken de kinderen zijn bij het huishouden.

Maaltijd bereiden en onkruid wieden
De onderzoekers ontdekten dat het bijzonder gunstig kan zijn als kinderen regelmatig klusjes uitvoeren – en bijvoorbeeld een maaltijd bereiden of in de tuin onkruid wieden. “Kinderen die dat regelmatig doen, hebben meer kans om uit te blinken in andere aspecten van het leven,” zegt onderzoeker Deanna Tepper. “Zo zijn ze vaak beter op school en hebben een beter probleemoplossend vermogen.”

Cognitieve ontwikkeling
Het meehelpen van kinderen in het huishouden stimuleert dus niet alleen hun zelfstandigheid. Het heeft zelfs een positieve invloed op hun cognitieve ontwikkeling. Zo blijkt de kans op een beter werkgeheugen groter en hebben ze een betere rem (het vermogen om eerst na te denken alvorens te handelen).

Verklaring
Dat het uitvoeren van klusjes in huis de hersenfunctie bevordert, kunnen de onderzoekers ook verklaren. “We veronderstellen dat de meeste taken die de kinderen uitvoeren een mate van zelfregulatie vereisen,” legt Tepper uit. “Daarnaast moeten ze hun aandacht vasthouden, plannen en kunnen schakelen tussen taken. Dit bevordert allemaal de ontwikkeling van het executief functioneren.”

Meer over het executief functioneren
De term executief functioneren verwijst naar de denkfuncties die je nodig hebt om succesvol te kunnen functioneren in het dagelijks leven, met alle uitdagingen of veranderingen die dit dagelijks leven met zich mee brengt. Executieve functies zijn eigenlijk een reeks cognitieve vaardigheden die nodig zijn voor het controleren en zelf-reguleren van je gedrag. Onderdeel van het executief functioneren zijn onder andere het vermogen om zojuist opgedane kennis te onthouden en te gebruiken, automatische reacties te remmen, je op een bepaalde taak te concentreren en te kunnen schakelen tussen verschillende taken.

Door je kind dus te betrekken bij het huishouden, geef je hen een belangrijk zetje dat ze later in het leven goed kunnen gebruiken. “Verslechteringen of vertragingen in de ontwikkeling van het executief functioneren kunnen leiden tot problemen bij zelfregulatie, plannen of het oplossen van problemen wanneer ze volwassen zijn,” aldus Tepper. “Bovendien kan het implicaties hebben voor hun leesprestaties en rekenvaardigheid. Het kan ook een belangrijke voorspeller zijn van hun algemene schoolprestaties in de latere kinderjaren.”

Executief functioneren
Het betekent dat je als ouder klusjes voor je kind kunt verzinnen – die overigens natuurlijk wel goed passen bij zijn of haar leeftijd en vaardigheden – om zo de ontwikkeling van het executief functioneren te stimuleren. “Onderzoek wijst uit dat het mogelijk is om de executieve functies te verbeteren door persoonlijke leeractiviteiten en routines te ontwikkelen,” aldus Tepper.

Kortom, voel je dus niet schuldig als je je kind eens die pollepel of schoffel in de hand drukt. Want het kan echt geen kwaad om je kind van jongs af aan bij het huishouden te betrekken en verantwoordelijkheid te geven. Het verdelen van taken zorgt er niet alleen voor dat je het zelf wat minder druk hebt, het uitvoeren van karweitjes bevordert dus ook echt de hersenfunctie van je kind. Het is nu wetenschappelijk bewezen.

Bronmateriaal

"Children's chores improve brain function" - La Trobe University
Afbeelding bovenaan dit artikel: Monkey Business Images (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd